Apa din fructe și legume este mai bună pentru organism decât cea din pahar



Apa din fructe și legume este mai bună pentru organism decât cea din pahar
Apa din fructe și legume este mai bună pentru organism decât cea din pahar

Apa din fructe și legume este mai bună pentru organism decât cea din pahar, în special cea din morcovi care pătrunde repede în celule și încetinește procesul de îmbătrânire, relatează dailymail.co.uk.
Potrivit dermatologului și cercetătorului Howard Murad, citat de cotidianul britanic, cheia unei bune stări de sănătate, din interior la exterior, este menținerea celulelor puternice, în așa fel încât să rețină apă așa cum fac celulele tinere.
Dacă membrana celulelor (de la cele din creier și inimă, la cele din țesuturile de legătură și din piele) poate fi reparată și asigurat aportul de apă și nutrienți către ele, organismul poate lupta contra îmbătrânirii și bolilor. Longevitatea este determinată în proporție de 80% de stilul de viață și nu de gene.
În ciuda credinței răspândite că organismul uman e în proporție de 75% – 80% apă, de fapt, conținutul de apă dintr-un corp matur se apropie mai degrabă de 50%, pentru că diverși factori interni și externi au deteriorat celulele și le-au afectat capacitatea de a reține apă. Așa se explică semnele de îmbătrânire care apar la 30 de ani: pielea devine mai uscată, se schimbă programul de dormit, digestia se face mai lent și nivelul energiei oscilează.
Apa conținută în fructe și legume este înconjurată de molecule care o ajută să pătrundă ușor în celule, ceea ce încetinește procesul de îmbătrânire. Legumele și fructele colorate au și o concentrație de nutrimente în apă, ceea ce face ca aceasta să rămână suficient de mult în organism pentru a fi folosită.
Pepenele și castravetele au 97% apă, roșiile – 95%, vinetele – 92%, morcovii – 88% și piersicile – 87%. Însă, prin fierbere, legumele pierd din cantitatea inițială de apă.
Astfel, cantitatea recomandată de 2,5 litri de apă pe zi poate fi consumată fără a bea cantități mari de lichid. Aportul de apă în organism poate proveni și din alimente precum piept de pui la grătar – 65%, somon la cuptor – 62%, brânză Cheddar și cu mucegai albastru – 40% și pâine integrală – 33%.
Secretul hidratării nu este așadar doar consumul suficient de apă, ci și păstrarea acesteia în organism, în așa fel încât fiecare celulă să funcționeze la capacitatea maximă. Pentru aceasta, este nevoie și de o cantitate cât mai mare de nutrimente, pe lângă apă.