Investiția de sute de mii de euro în alimentarea cu apă a școlii din comuna Pătrăuți le-a fost mai utilă firmelor care au licitat și au subcontractat lucrările până la a șaptea spiță, decât copiilor și profesorilor care învață și predau aici. La această școală învață peste 600 de elevi, organizați în două schimburi, dar la robinete și la toalete apa ajunge doar dimineața, pentru câteva ore, în funcție de câți copii și profesori o folosesc. După ce se epuizează apa, ne spune directorul școlii, prof. Lucian Vasile Ruști, copiii folosesc toaleta din curte, iar pentru spălat pe mâini pot utiliza o pompă de apă stradală. Preventiv, buda din curte a fost construită cu 10 cabine, cinci pentru fete și cinci pentru băieți, insuficiente însă pentru numărul mare de copii.
Din fericire, până acum școala nu s-a confruntat cu vreo epidemie, dar au fost elevi cu hepatită virală și alte afecțiuni care au ca principală cauză de îmbolnăvire mâinile murdare. Mai mult, nici măcar apa care curge nu este potabilă, ceea ce a făcut ca în cei patru ani, de când a fost dată în folosință instalația de alimentare cu apă, Direcția de Sănătate Publică să nu autorizeze sanitar școala.
Directorul Ruști ne-a declarat, luni, că intenționează ca în cursul acestui an școlar să rezolve problema apei curente prin construirea unei fântâni suficient de mare pentru a adăposti o pompă de aducțiune corespunzătoare nevoilor școlii. Actualul puț are un diametru de 40 de cm și în mod evident nu face față necesarului de apă.
Pe Apa Sâmbetei
Prof. Ruști a mai precizat că investiția în modernizarea școlii s-a derulat cu multă dificultate și că a avut serioase dubii în privința calității lucrărilor. ”Inițial nici nu am vrut să semnez procesul verbal de recepție a lucrărilor, dar mi s-a spus că oricum nu contează, că decizia se ia cu votul majorității membrilor comisiei de recepție”, a mai spus resemnat profesorul.
Primele lucrări mai ample de reparații, consolidare și extindere cu un etaj a școlii construite în anul 1864 s-au derulat în perioada 2001-2004. În 2010, autoritățile locale din comună au investit în școală peste 3 miliarde de lei vechi pentru acoperiș, geamuri termopan și alte lucrări de amenajare. Câțiva localnici ne-au spus că, după un semestru, școala a intrat într-un program de reabilitare cu bani europeni, dar pentru asta au demolat corpul de clădire abia renovat.
Presa vremii consemnează că licitația de execuție a lucrărilor de reabilitare, care a avut loc între Crăciun și Revelion, a fost câștigată cu 1,5 milioane de lei de un consorțiu din Bacău. Acesta și-a adjudecat contractele pentru 18 școli din toată Moldova, iar ulterior a subcontractat. Lucrările la școala din Pătrăuți au fost subcontractate cu un milion de lei unei alte firme, apoi timp de aproape un an au urmat subcontractări succesive, cu bani din ce în ce mai puțini, până s-a pierdut numărul intermediarilor și nu mai știe nimeni cu câți bani a fost executată de fapt investiția.
La începutul anului școlar 2012-2013 modernizarea școlii a fost declarată încheiată și s-a făcut recepția. Calitatea lucrărilor plătite cu 1,5 milioane lei câștigătorului licitației se vede. Școala are nevoie de alți bani pentru a avea o instalație de alimentare cu apă funcțională pe toată durata desfășurării cursurilor.
Bani tocați aiurea
Apa curentă de la școala din Pătrăuți ajunge în băi doar pentru câteva ore
