Anul Nou Chinezesc, eveniment sărbătorit de două miliarde de persoane de pe întreg globul, a fost marcat și la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), inițiativa aparținând Clubului de Studii Asiatice și Casei Româno-Chineze Suceava.
Iubitori ai culturii și civilizației chineze, studenți din cadrul Universității și invitați au împărtășit bucuria unui nou început, luând parte la activități menite să facă mai cunoscute tradițiile și obiceiurile poporului chinez. În număr mare, la activitate au participat și cursanți de toate vârstele, de la 5 la 72 de ani, de la orele de limba chineză de la USV.
Potrivit calendarului chinezesc, la finele săptămânii trecute, a început anul Cocoșului de Foc, un an sub semnul loialității, hărniciei, inventivității, responsabilității și încrederii.
Bucate, dansuri și cântece chinezești, dar și o tombolă
Petrecerea de la Universitatea din Suceava a fost găzduită de Căminul 4, invitații și organizatorii petrecându-și cea mai mare parte a timpului în bucătărie, unde au pregătit bucate tradiționale – jiaozi și baozi, un fel de colțunași cu carne și legume, asezonate cu sos din oțet balsamic, ulei de susan și sos de soia, preparate din legume și carne de pui, tăiței etc.
Amfitrioni și cei mai buni profesori într-ale gătitului au fost cei doi lectori de limbă chineză de la USV – Li Changchun și Pan Yuyan, ajutați de doi lectori de limbă chineză de la universități din Timișoara și Bacău – Wang Na și Liu Tianjie – și de masterandul Universității din Suceava originar din China, Yin Shengnan.
„Se obișnuiește ca în ajun de An Nou oamenii să facă curățenie, să-și decoreze casa cu plante, să pregătească bucate tradiționale, dar și bomboane, fructe, semințe. Se mai obișnuiește să se poarte haine de culoare roșie, care simbolizează fericire, noroc, bogăție și se evită albul”, povestește Pan Yuyan.
Cât despre bucatele pregătite, găluștele chinezești umplute cu varză, carne și ceapă au fost un deliciu. De la mic la mare, toți au modelat preparatul extrem de gustos, care nu lipsește de pe masa de Anul Nou. Cei implicați au învățat rapid rețeta, dar și modul de preparare.
„Acești colțunași, cum le spunem noi, au forme diferite, seamănă cu colțunașii noștri. Nu e prima dată când îi pregătesc. Sunt buni”, a spus Cristina, cursantă a orelor de limbă chineză de la USV.
Cât despre intrarea în anul Cocoșului de Foc, aceasta a zis că speră să fie mai bun decât 2016, anul Maimuței.
„E foarte frumos aici. E super. Am mâncat mâncare chinezească, e delicioasă, vă propun să încercați și voi”, ne-a spus Ioana, o altă cursantă.
La rândul său, Daniel Davidel, de la Casa Româno-Chineză, a menționat că noul an chinezesc prilejuiește întâlnirea întregii familii. „Este al patrulea an când sărbătorim Anul Nou. Au venit studenți, cursanți, membri ai Casei Româno-Chineze. Anul Nou este o sărbătoare pentru familie. Aștept un an nou mai bun, dat fiind faptul că se anunță unul prosper, caracterizat de punctualitate, stabilitate, cu multe lucruri noi”, a menționat acesta.
De la evenimentul de la USV nu au lipsit dansurile chinezești, cântecelele și activitățile în care au fost implicați cei mici, precum și o tombolă.