La City Gallery, din incinta Shopping City Suceava, s-a deschis săptămâna trecută Anuala artiștilor plastici amatori din județul Suceava.
49 de artiști amatori, independenți sau membri ai unor grupări și cenacluri artistice
Expoziția, organizată sub egida Consiliului Județean Suceava de Centrul Cultural Bucovina – Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, împreună cu Societatea Artiștilor și Amicilor Artelor Plastice din Bucovina, etalează lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă realizate de 49 de artiști amatori, independenți sau membri ai unor grupări și cenacluri artistice din județul Suceava.
Lucrările au fost evaluate de un juriu alcătuit din artiști profesioniști, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Suceava, juriu format din Lucia Pușcașu, Dumitru Rusu și Constantin Ungureanu BOX.
Așa cum s-a precizat la deschidere, juriul a luat în considerare pentru acordarea premiilor numai lucrările executate pe parcursul anului 2014.
„Alături de nume cunoscute și consacrate au apărut nume noi”
Graficianul Mihai Pânzaru PIM a subliniat faptul că „prin bunăvoința UAP- Filiala Suceava, expoziția a beneficiat de acest spațiu de expunere”, singurul spațiu care permite etalarea numărului mare de lucrări din acest an.
Pictorul Constantin Ungureanu BOX, responsabil cu organizarea evenimentului, a spus că „alături de nume cunoscute și consacrate au apărut nume noi”, care amplifică mișcarea plastică de amatori suceveană.
El a precizat că diplomele de participare vor fi conferite ulterior, în cadrul unei sesiuni de comunicări, care va avea loc în luna ianuarie 2015.
Președintele juriului, artista plastică Lucia Pușcașu, care i-a felicitat pe expozanți, a remarcat faptul că panotarea expoziției nu a fost ușoară, operațiune în care s-a ținut cont de echilibrul și de contrastul cromatic al lucrărilor.
Juriul a evaluat lucrările în funcție de creativitate, originalitate și complexitate compozițională
Apreciind faptul că „artiștii amatori își desfășoară munca de creație în timpul liber”, Lucia Pușcașu, care a accentuat faptul că juriul a evaluat lucrările având drept considerente creativitatea, originalitatea și complexitatea compozițională, a dat citire numelor premianților pe secțiuni, cu precizarea că vor fi premiați în bani numai cei situați pe primul loc.
Astfel, la secțiunea Pictură s-au remarcat Ștefana Petre (Premiul I), Ioana Poiată (Premiul II) și Cecilia Leonte (Premiul III), la secțiunea Grafică – Mihai Căldăruș (Premiul I), George Licurici (Premiul II) și Oana Bejenari (Premiul III), la Sculptură – Liviu Jitaru (Premiul I), Bolek Maierik (Premiul II) și Valentin Tipa (Premiul III), iar la Artă decorativă – Iolanda Bădăluță (Premiul I), Rodica Bușcu (Premiul II) și Cecilia Amariei (Premiul III).
„Lucrări descalificate, / Inspirate din universalitate!”
Câțiva dintre artiștii premiați au mulțumit juriului pentru apreciere și au semnalat o serie de probleme cu care se confruntă în activitatea artistică. Au existat însă și comentarii vizavi de unele decizii ale juriului și de „descalificarea” unor lucrări pe motivul „copierii” acestora din pictura universală. Gabriel Todică, pictorul fălticenean care realizează portrete/compoziții inspirate din operele unor artiști de renume, are o replică versificată intitulată „Manifest”:
Lăsați-mi lucrările în pace / Nu-mi înfigeți în ele ace! / Coborâți-le de pe simeze / Și puneți în loc piuneze! // Și legați cu noduri pescărești / La dimensiuni cât mai grotești / Afișe cu mult sclipici / Chiar de seamănă a kitsch. // Scrieți cu litere incriminatorii / Și-n cromatici obligatorii: / «Lucrări descalificate, / Inspirate din universalitate!»”. Expoziția poate fi vizitată până pe data de 15 ianuarie.