Postul de televiziune Antena 3 a încasat o nouă amendă mare, de 25.000 de lei, pentru două ediții ale emisiunii Sinteza Zilei, a anunțat zilele trecute Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Una dintre ediții este cea în care polițiști și procurori din Suceava au fost acuzați de fapte grave, de implicare în infracțiuni de contrabandă, emisiunea fiind difuzată pe 14 februarie. În respectiva emisiune, un bărbat căruia i s-a protejat identitatea a venit cu acuzații împotriva polițiștilor de la Gălănești care au fost anchetați de DNA și a fostului șef al SIPI Suceava, Cristian Macsim, printre cei amintiți în material fiind și fostul procuror-șef al DIICOT Suceava, actualul procuror DIICOT Marius Cazac. Pe lângă declarațiile bărbatului, în emisiune s-au folosit fragmente din dosarul DNA în care polițiștii și șeful SIPI Suceava au fost anchetați. Problema este că respectivele acuzații au fost infirmate chiar de DNA Suceava, după doi ani de anchetă. În emisiunea de la Antena 3 nu s-a suflat însă o vorbă despre faptul că dosarul DNA a fost clasat din lipsă de probe. Mai mult, nu s-a spus nimic nici despre faptul că reclamanții din acel dosar sunt trimiși în judecată, unii dintre ei fiind chiar condamnați, pentru fapte de furt. Bărbatul care a apărut în material era, după toate probabilitățile, chiar unul din hoții care i-au denunțat pe polițiștii care i-au anchetat și care au acționat din răzbunare, au stabilit procurorii DNA.
Practic, rezumând, postul național a venit cu „dezvăluiri incendiare” dintr-un dosar clasat pentru că faptele nu există și cu acuzațiile unui „anonim”, care nu s-au confirmat după doi ani de anchetă la DNA.
CNA a transmis că la stabilirea sancțiunii de 25.000 de lei, în cazul legat de Suceava, s-a reținut încălcarea articolului 40 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizualului. Concret, respectivul articol face referire la programele audiovizuale în care se aduc acuzații unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, fără ca acestea să fie susținute de dovezi. Codul mai prevede că persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-și exprima punctul de vedere, iar în situația în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere acest fapt trebuie să se precizeze.
În materialul de la Antena 3 nici nu s-a pus problema de solicitare a unui punct de vedere. Mai mult, un drept la replică transmis de fostul șef al SIPI Suceava, Cristian Macsim, nu a fost difuzat.
Consiliul a decis și obligarea postului de televiziune de a acorda drept la replică formulat de colonelul (r) Cristian Macsim.
Sancțiune CNA
Antena 3, amendată pentru acuzații fără probe și drept la replică refuzat, în materialul care a vizat polițiști și procurori din Suceava
