ANSVSA: Proprietarii de porci cu trichineloză să nu consume sau să vândă carnea; vor fi despăgubiți



Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face o serie de recomandări crescătorilor de porci, amintindu-le că pentru animalele bolnave de trichineloză vor fi despăgubiți de stat.
Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi și vor fi supuși unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariției unor complicații și reacții adverse, arată ANSVSA.
Crescătorii sunt îndemnați să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare și va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare și analizele ce trebuie făcute.
Totodată, medicul va asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferință și pentru a obține o carne de calitate și cu un gust mai bun.
În situația în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, proprietarul nu trebuie să riște vânzarea sau consumul cărnii, urmând a fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului.
Porcul bolnav de trichineloză trebuie să fie identificat și înregistrat pentru ca proprietarul să poată trimite dosarul pentru despăgubire la Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor din județul respectiv, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1214/2009.
Înainte de prepararea și consumul cărnii, trebuie obținut de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți.
Este interzisă vânzarea porcilor vii fără control sanitar veterinar, la „samsari” sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar, mai transmite ANSVSA. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat pe drum de autorități și nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar și vânzătorul sunt pasibili de sancțiuni, iar animalele sunt confiscate și ucise fără a se oferi despăgubiri.
Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populației în târgurile și oboarele autorizate sanitar-veterinar ca și mișcarea porcilor de la exploatațiile nonprofesionale către abator este permisă numai dacă animalele sunt însoțite de certificatul de sănătate, de formularul de mișcare si de documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar.
Cei care vor să vândă porcul la târg trebuie să verifice dacă târgul este autorizat sanitar veterinar și dacă este supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, comercianții trebuie să solicite medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor și a documentelor eliberate de medicul veterinar la plecarea spre târg.
Este interzisă sacrificarea porcilor și comercializarea cărnii în târgurile de animale și în vecinătatea acestora.
ANSVSA recomandă consumatorilor să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obținute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum și din locuri sau spații neautorizate și nesupravegheate sanitar veterinar.
Potrivit instituției, „s-au întâlnit situații în care unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele evitând controlul sănătății acestora de către medicii veterinari”.
Numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA este 0800 826 787 și poate fi apelat gratuit de către cetățeni, din orice rețea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor.