Peste 65 de tone de carne de la Avicola Călărași au fost retrase de la vânzare începând din 30 octombrie, iar 22,4 tone au fost distruse, a spus, miercuri, președintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu, precizând că nu există motive de îngrijorare pentru sănătatea populației.
Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a declarat, miercuri, într-o conferință, că au fost verificate, din 30 octombrie, produsele Avicola Călărași din mai multe lanțuri de magazine.
Din lanțul de magazine „care a apărut în informarea de presă” (Selgros, n.r.), au fost retrase 55,7 tone de carne, din care 22 de tone au fost distruse „ca urmare a solicitării operatorului din motive de marketing”, a spus Mănăstireanu.
În celelate magazine, a fost identificat un număr de 10 tone de carne de la Avicola Călărași, din care au fost retrase de la vânzare 5,4 tone, iar 400 de kilograme au fost distruse.
Din probele prelevate, au fost finalizate 14, două fiind pozitive pentru salmonella.
„Toate datele converg spre faptul că problema este la manipulare, depozitare și igienă personală. Omul este purtător de salmonella”, a spus Mănăstireanu.
Cele două loturi din care au fost prelevate probele pozitive proveneau din două depozite ale Selgros din București.
Alte 22 de probe, prelevate de la Brașov, Cluj, Suceava și Prahova, sunt la laborator, a mai spus Mănăstireanu.
„Carnea cu rezultate pozitive va fi dirijată spre neutralizare indiferent de tipul de salmonella tipizat”, a declarat președintele ANSVSA.
Consiliul științific al ANSVSA, din care fac parte academicieni și medici, convocat în 2 noiembrie, a ajuns la concluzia că nu există motive de îngrijorare față de siguranța alimentară și implicit față de starea de sănătate a populației, a mai spus Mănăstireanu, arătând că nu se consumă în România carne de pasăre crudă, iar toate tipurile de salmonella sunt distruse la temperaturi de peste 70 de grade Celsius.
Totodată, a mai menționat Mănăstireanu, conform datelor furnizate de Institutul de Sănătate Publică, cazurile de toxinfecție alimentară cu Salmonella în luna octombrie sunt în scădere față de luna septembrie 2013 și cu mult în scădere față de luna octombrie 2012.
Mănăstireanu a mai precizat că o echipă a ANSVSA a fost în control la Avicola Călărași. „Pe toate documentele Avicola Călărași de autocontrol, ale abatorului Călărași de autocontrol și cele de control oficial ale DSV (Direcției Santitare Veterinare, n.r.) Călărași nu a existat niciun buletin pozitiv la Salmonella species”.
Totodată, la Avicola Buzău, cu care Avicola Călărași are contracte de prestări servicii, toate buletinele de analiză au fost negative.
Președintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu, declara, în 30 octombrie, că instituția pe care o conduce s-a autosesizat în urma informațiilor privind livrarea de carne de pui alterată de către Avicola Călărași, la „un lanț de supermarket-uri”, destinatar fiind Selgros, conform informațiilor anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro.
Mănăstireanu spunea că au fost începute verificări în toată țara în lanțul de supermarket-uri și că managementul acestuia a decis să retragă de la vânzare toate loturile provenind de la Avicola Călărași.
Compania Selgros a informat, în același context, că în septembrie a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călărași din cauza aspectului și a calității necorespunzătoare.
Administratorul Avicola Călărași, Orlando Daher, cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane euro, susține că suspiciunea de salmonella din septembrie nu s-a confirmat, carnea fiind atunci „pusă în consum”, și a adăugat că situația creată acum „provoacă pierderi care vor duce la faliment”.
Orlando Daher este cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro, el primind interdicția de a părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile. În acest dosar au fost arestate 16 persoane, între care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul grupării evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, și funcționarul ANAF Antonio Burlacu.
Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale în acest dosar, rețelele de firmă fantomă constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate în favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihăilești SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tărtășești SA, Avicola Călărași SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco Internațional SRL, Caliprix International SRL și Carmistin SRL, controlate de membri ai grupării.
Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpații din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantități importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călărași SA să îl ajute să găsească o soluție prin care se pot reambala cantități de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.