ANSVSA informează că nu au fost finalizate verificările privind suspiciunea substituirii cărnii de vită cu cea de cal în carne tocată pentru mici, analizele urmând să fie finalizate joi, și că declarațiile directorului DSVSA Prahova nu sunt susținute de rezultatele buletinelor de confirmare.
„Nu au fost finalizate verificările în cazul suspiciunii substituirii cărnii de vită cu cea de cal în carne tocată (mici). Alerta, declanșată în data de 14 martie, privind suspiciunea de substituire a cărnii de vită cu carne de cal în carne tocată, continuă. Pentru încheierea acestei anchete este necesar buletinul de analiză de confirmare, eliberat de către Laboratorul Național de Referință, din cadrul Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară. Analizele respective vor fi finalizate în cursul zilei de joi, 21 martie, 2013”, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX, marți, de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimenelor (ANSVSA).
Autoritatea susține, în același context. că declarațiile directorului DSVSA Prahova legat de acest caz nu sunt susținute de rezultatele buletinelor de confirmare. „Menționăm că respectiva persoană nu a fost autorizată să facă declarații în acest sens”, se mai arată în comunicatul ANSVSA.
Precizările ANSVSA vin după ce directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă, a declarat, marți, că analizele de laborator făcute de DSVSA București pe micii produși de o firmă din Ploiești și vânduți într-un supermarket din Capitală au confirmat suspiciunile privind prezența cărnii de cal în locul cărnii de vită.
Terecoasă a precizat că DSVSA Prahova a amendat producătorul din Ploiești cu 30.000 de lei pentru substituirea cărnii.
Șeful DSVSA Prahova a mai spus că, în prezent, se așteaptă rezultatele altor trei analize de laborator, prelevate de la mici produși de aceeași firmă, în condițiile în care respectiva societate comercială a distribuit printr-un lanț de supermarket-uri aproape 2.000 de caserole cu mici în 36 de județe. Aceste analize sunt făcute tot în laboratoarele DSVSA București.
Firma din Ploiești amendată pentru că a produs mici ce conțin carne de cal fără a fi etichetați ca atare este administrată de soțul fostei șefe a biroului siguranța alimentelor de origine animală din cadrul DSVSA Prahova, iar subalternii acesteia sunt cei care fac controalele la firme precum cea administrată de soțul său. Directorul acestei instituții a declarat că, în urma alertei alimentare, angajata a fost trecută pe o funcție de execuție în cadrul biroului care are în responsabilitatea verificarea produselor non-alimentare.
Săptămâna trecută, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a lansat o alertă alimentară după ce într-un magazin din București a fost descoperită cantitatea de 200 de kilograme de carne tocată asupra căreia a existat suspiciunea de fraudă constând în substituirea cărnii de vită cu cea de cal.
În urma extinderii verificărilor s-a constatat că producătorul micilor, o firmă din Ploiești, a distribuit printr-un cunoscut lanț de supermarket-uri, în 36 de județe, 1.920 de caserole a câte 800 de grame de mici.
Depistarea cărnii de cal în anumite produse ce ar fi trebuit să conțină vită a generat anul acesta un scandal european de proporții, care nu a ocolit România, ca urmare a unor suspiciuni legate de proveniența materiei prime.