ANSVSA nu a fost notificată privind importul de carne alterată din Germania



Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu a primit, până marți la prânz, nicio notificare, inclusiv prin Sistemul Rapid de alertă al Uniunii Europene, privind intrarea în țară a vreunei cantități de carne alterată, așa cum informa un cotidian german.
„Nu am primit niciun fel de notificare, până în acest moment, de la direcțiile de specialitate din țară în legătură cu posibile neconformități la carne. Nici prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje care funcționează la nivelul Uniunii Europene nu a fost semnalată o neregularizate”, a declarat pentru MEDIAFAX Alina Monea, șeful Biroului de presă al ANSVSA.
Reprezentantul ANSVA a spus că autoritatea rămâne în continuare în alertă.
Pagina electronică a Die Zeit a relatat că Procuratura germană anchetează acuzațiile formulate de angajații români ai unei fabrici de prelucrare a cărnii din Lohne, care au afirmat că aceasta procesează cu regularitate cantități mari de capete de porc descompuse.
Procuratura a declanșat ancheta după ce muncitorii români au declarat că, în martie 2007, fabrica a folosit pentru producția de cârnați aproximativ patru tone de carne provenită de la capete de porc aflate într-o stare avansată de degradare. Produsele au fost vândute în Germania, România și Rusia.
„Carnea era foarte stricată; trebuia să tai capetele de porc, dar mi s-a făcut rău și am vărsat”, a declarat unul dintre muncitorii de la BFZ Brägeler Fleischzerlegung GmbH.
Ancheta autorităților are la bază materialele publicate de revista Report Mainz și declarațiile muncitorilor români. Frauke Wilken, purtător de cuvânt al procuraturii din Oldenburg, a declarat pentru Report Mainz că dovezile sunt considerate credibile.
Cercetările efectuate de poliție la sfârșitul săptămânii trecute nu au dus la descoperirea de carne stricată, însă ancheta continuă, iar Wilken a declarat că investigațiile sunt abia la început.
Conform Die Zeit, carnea stricată era amestecată cu carne de calitate și era prelucrată numai în zilele de la sfârșitul săptămânii, pentru a evita controalele veterinare.