ANSVSA infirmă existența unor produse alimentare sau furaje contaminate radioactiv



Rezultatele analizelor de laborator pentru controlul oficial, realizate din produse alimentare sau din furaje recoltate în România sau importate din alte țări, nu au indicat contaminare radioactivă sau depășiri ale limitelor normale ale radioactivității, informează, miercuri, ANSVSA.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, prin Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară și laboratoarele din rețeaua sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, face analize pentru determinarea gradului de contaminare radioactivă pentru diferite tipuri de produse, respectiv lapte, produse lactate, carne și produse din carne, pește și produse din pescuit, miere, furaje pentru animale, fructe de pădure, ciuperci, apă utilizată în procesul tehnologic de fabricare a alimentelor, produse deshidratate.
„Până la această dată, rezultatele analizelor de laborator realizate din produse alimentare sau din furaje recoltate de pe teritoriul României, sau importate din țări terțe, pentru controlul oficial realizat de ANSVSA, nu au indicat contaminare radioactivă sau depășiri ale limitelor normale ale radioactivității, prevăzute de legislația națională sau comunitară în vigoare. În consecință, determinările realizate de către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară și de rețeaua de laboratoare de la nivel național ale Autorității infirmă existența unor produse alimentare sau furaje contaminate radioactiv sau cu depășiri ale limitelor normale ale radioactivității”, se arată în comunicatul remis agenției MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, în 2010 s-au analizat din punct de vedere al gradului de contaminare radioactivă un număr de 4.407 de probe, reprezentând produse alimentare de origine animală, non-animală și furaje iar de la începutul anului 2011 și până în prezent, au fost analizate 642 de probe, dintre care șapte din probe prelevate din lapte și din produse lactate.
ANSVSA precizează că toate valorile măsurate s-au situat sub limita nivelurilor maxime admise de contaminare radioactivă a alimentelor și furajelor după un accident nuclear sau altă situație de urgență radiologică, stabilite conform legislației în vigoare.
Nivelul de iod radioactiv identificat în apa de ploaie și laptele de oaie este infim, de 600 ori mai mic decât limita admisă, și nu există niciun pericol pentru sănătatea populației, a declarat, la Guvern, directorul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele, Nicolae Victor Zamfir.
El a fost convocat la ședința de miercuri a Executivului, pentru a clarifica datele din raportul care indică existența unor urme de iod radioactiv în apa de ploaie și laptele de oaie din Slănic.
Apa de ploaie și laptele de oaie din Slănic conțin urme de iod radioactiv, conform unui studiu făcut fără legătură cu monitorizarea zilnică a radiațiilor sau cu situația din Japonia, Institutul de Fizică Nucleară și ISP anunțând că aceste concentrații sunt infinit mai mici față de maximele admise.
Și Ministerul Sănătății a transmis că specialiștii Institutului Național pentru Sănătate Publică au anunțat, marți după-amiază, că nu există un pericol pentru sănătatea populației datorat expunerii la Iod 131.
După interpretarea datelor transmise de către Agenția pentru Protecția Mediului și cercetătorii de la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, prin care a fost semnalată prezența de iod radioactiv în apa de ploaie și laptele de oaie din zona Slănic Prahova, specialiștii în sănătatea publică au ajuns la concluzia că valorile descoperite, de 5,2 Bq/l, sunt cu mult mai mici față de valorile admise. Pentru Iod 131, concentrațiile maxim admise în laptele de consum pentru populație sunt de 300 Bq/l pentru adulți și 100 Bq/l pentru copii și sugari.