Analizele probelor prelevate din cele peste 900 de kilograme de carne congelată găsite sâmbătă pe malul lacului Tarnița din județul Cluj au arătat că această carne este de cal, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Analizele au fost realizate la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV), din cadrul ANSVSA, din Capitală.
O cantitate de aproximativ 922 de kilograme de carne congelată a fost descoperită sâmbătă în lacul Tarnița și pe malul apei, Poliția și Direcția Sanitar-Veterinară (DSV) Cluj declanșând o anchetă în acest caz, a transmis la momentul respectiv corespondentul MEDIAFAX.
Directorul DSV Cluj, Nicolae Pivariu, declara că din primele informații reieșea că nu este vorba despre carne alterată.
În acest caz au fost prelevate probe de apă din lacul Tarnița, pentru a se verifica în ce măsură aceasta ar fi fost infestată, ținând cont că lacul este cel care alimentează cu apă municipiul Cluj-Napoca.
Prefectul județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, a cerut, duminică, DSV Cluj controale „la sânge” la procesatorii și depozitele de carne din județ, afirmând că este „inadmisibil” ca aproximativ o tonă de carne congelată să fie depozitată și autoritățile să nu știe. El spunea că are informații potrivit cărora ar funcționa în județ și depozite ilegale de carne și a cerut verificarea datelor, avertizând că este vorba despre „situații penale”.
Vușcan ceruse DSV Cluj să îi prezinte, luni dimineață, un raport asupra situației de la lacul Tarnița.
La rândul său, șeful Laboratorului Sanitar-Veterinar Cluj, Marian Mihaiu, declara că pe baza aspectului cărnii găsite în lacul Tarnița, a structurii fibrei, aspectului grăsimii și a consistenței acesteia „subscrie pentru carne de cal”.
La locul de colectare nu au fost găsite elemente de identificare a cărnii care să ateste producătorul, transportatorul sau „alte indicii care să constituie puncte de plecare în continuarea anchetei”, se arată într-un comunicat emis luni de Prefectura Cluj, în urma raportului pe care instituția l-a primit de la DSV Cluj.
Cantitatea de 922 de kilograme de carne recuperată din zona lacului Tarnița urma să fie dirijată către o unitate specializată și autorizată spre neutralizare, SC Protan SA Dej, mai arăta, luni, Prefectura Cluj.