Inspectorii sanitar veterinari din toată țara au verificat peste 2.700 de unități din diferite domenii de activitate, aplicând sancțiuni contravenționale în valoare de 373.480 lei și 320 de avertismente, informează, joi, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Inspectorii sanitar veterinari au organizat 2.763 de inspecții, la unități din diferite domenii de activitate, în urma verificărilor aplicând 268 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 373.480 de lei și 320 de avertismente.
Potrivit ANSVSA, au fost aplicate și nouă ordonanțe de suspendare a activității și patru ordonanțe de interzicere a activității.
Inspectorii sanitar veterinari și pentru siguranța alimentelor au verificat depozite frigorifice, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare a cărnii, abatoare, unități de procesare a laptelui și produselor lactate, hale de desfacere a produselor de origine animală din piețe agroalimentare, carmangerii, măcelarii, pescării, restaurante, cantine, cofetării, patiserii, pensiuni agroturistice, magazine alimentare, târguri de animale, unități de asistență sanitară veterinară, farmacii veterinare, supermarket-uri, dar și unități de creștere a bovinelor, ovinelor și caprinelor, porcinelor și păsărilor.
„Au fost reținute de la comercializare 8.424 de kilograme de produse alimentare de origine animală și anume: carne și produse din carne, produse lactate, pește și produse din pește și 59 de kilograme de dulciuri și produse de patiserie, improprii consumului uman, în valoare totală de 57.105 lei”, se arată în comunicatul remis agenției MEDIAFAX.
Printre neconformitățile constatate și sancționate de către inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor se numără nerespectarea cerințelor structurale și cele privind dotarea cu echipamente, neconformitatea produselor alimentare recepționate, procesate și comercializate, nerespectarea cerințelor de igienă, lipsa documentelor însoțitoare și a etichetării, nerespectarea cerințelor preliminare și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP.
ANSVSA face apel la populație să sesizeze neregulile pe care le observă în domeniul siguranței alimentelor la numărul de telefon 0800 826 787, care poate fi apelat gratuit din orice rețea de telefonie.