ANSVSA: 5% din cele 1.335 de probe de lapte prelevate au fost pozitive pentru aflatoxină



Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut publice, joi, rezultatele anchetei pentru determinarea conținutului de aflatoxină M1 din lapte și a arătat că, din cele 1.335 de probe recoltate, 67, reprezentând 5 la sută, au fost pozitive.
Din cele 67 de probe de lapte în care s-a găsit aflatoxină peste limita europeană admisă (0,05 la sută), 34 au provenit din ferme, cinci – de la centre de colectare, opt – de la automate de vânzare, iar 20 – din unități de procesare.
În cadrul anchetei, au fost verificate 785 de ferme, probe pozitive fiind la 4,3 la sută dintre acestea, 177 de centre de colectare, 134 de automate pentru vânzare și 239 de unități de procesare.
Cu același prilej, 47 de automate pentru vânzarea directă a laptelui crud au fost închise temporar, echivalentul a 14 la sută din numărul total de automate din România, 193 de tone de lapte crud au fost oprite de la procesare/vânzare, ceea ce reprezintă 0,03 la sută din producția lunară a României, iar 104 tone de produse lactate au fost reținute în depozitele unităților de procesare și distruse, respectiv 1,66 la sută din producția lunară a României.
Probele au fost recoltate timp de o săptămână, începând din 7 martie, anlizele derulându-se ulterior.
Ancheta a fost demarată după ce, în 4 martie, au fost depistate niveluri ridicate de aflatoxină în produsul crud la o fermă.
ANSVSA a anunțat, în 7 martie, că a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectivă, dispunându-se verificări în toată țara, de la producători, la unități de procesare a laptelui.
Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate în condițiile consumului unor cantități mari, pentru o perioadă îndelungată.
Potrivit ANSVSA, laptele poate conține aflatoxină ca urmare a consumării de către animale a furajelor contaminate. Condițiile de depozitare ale cerealelor si plantelor influențează dezvoltarea acestor mucegaiuri, creșterea lor fiind favorizata de medii cu umiditate și temperatura ridicate și lipsa ventilației. Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus, care se dezvoltă în semințe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (șrot, tărâțe), cereale.