În perioada 3-6 noiembrie, Primăria Municipalității Metropolitane Mersin-Turcia a organizat Festivalul Internațional de Folclor Tarsus-Cleopatra. Tarsus (Tars), astăzi un municipiu cu peste 180.000 de locuitori, este atestat istoric încă din perioada antichității (de aproximativ 6000 de ani), vestit pentru că aici s-au întâlnit regina Egiptului Cleopatra și generalul roman Antoniu, dar este și orașul unde s-a născut și a trăit Sfântul Pavel. La festivalul organizat în acest vechi centru al culturii arabe au fost prezente 23 de grupuri folclorice din 18 de țări din Europa și Asia, România fiind reprezentată de Ansamblul „Plaiurile Dornelor” al Clubului Copiilor din Vatra Dornei.
Așa cum am aflat de la Vasile Moroșan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei, Festivalul internațional de folclor din Turcia a fost parte integrantă a unor ample evenimente desfășurate sub simbolul central al Cleopatrei, cea mai puternică femeie din antichitate, având ca tematică istoria, cultura tradițională și natura.
Festivalul a debutat cu o paradă a portului popular de mare amploare, care a avut ca punct de pornire Poarta Cleopatrei, monument antic, aflat la una din intrările în oraș. De-a lungul celui mai important bulevard care străbate localitatea, spectatorii prezenți în număr foarte mare i-au întâmpinat cu aplauze pe tinerii artiști dorneni, fiind încântați de frumusețea costumelor populare specifice Țării Dornelor, dar și de cântecele și dansurile din această zonă a României.
Spectacolul prezentat pe scena festivalului Tarsus – Cleopatra de Ansamblul „Plaiurile Dornelor” coordonat de profesorii Dorin Pardău și Vasile Moroșan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei, a inclus suite de jocuri populare din Țara Dornelor și din Bucovina, iar solistul Daniel Țăran a interpretat la caval și fluier cântece păstorești și de joc culese din folclorul specific zonei de munte a județului Suceava. Evoluția scenică a elevilor dorneni a fost îndelung aplaudată de publicul foarte numeros, fiind apreciată de organizatorii festivalului și de primarul municipalității metropolitane Mersin, Vahap Secer, care i-a felicitat pe dorneni cu ocazia întâlnirii coordonatorilor grupurilor prezente.
Ambasadori ai culturii populare românești
„Prin prezența la acest festival de amploare, elevii dorneni au fost adevărați ambasadori ai culturii populare din România, dar au avut și oportunitatea de a cunoaște și a schimba idei despre modul în care este păstrat și transmis folclorul altor popoare. În timpul întâlnirilor au fost purtate discuții, s-au învățat pași de dans sau scurte secvențe de melodii populare de la participanții din Georgia, Țările Baltice, Azerbaidjan, Iran, Uzbekistan sau din țări mai apropiate de România (Slovacia, Serbia, Macedonia de Nord).
Foarte importante pentru adolescenții dorneni au fost și vizitele la vestigiile romane din zona Mersin, dar și în drumul spre festival la obiective aflate în patrimoniul cultural mondial al UNESCO: Palatul Topkapî, Catedrala Sfânta Sofia, Moscheea Albastră din Istanbul și fascinantele locuri încărcate de istorie ale Cappadociei”, ne-a spus profesorul Vasile Moroșan.
Ansamblul „Plaiurile Dornelor” a participat la Festivalul Tarsus – Cleopatra la recomandarea CIOFF România („International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts”), cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Vatra Dornei, al Ministerului Educației și al Inspectoratului Școlar Județean Suceava.
Cultural
Ansamblul „Plaiurile Dornelor”, la Festivalul Internațional „Tarsus Cleopatra” din Turcia
