Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi de aproximativ 3,5 milioane de lei și au retras de la vânzare aproape 1.400 de kilograme de preparate din carne în urma unor controale.
Acțiunea face parte din proiectul „ANPC protejază coșul zilnic”, se arată într-un comunicat de miercuri al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
Comisarii ANPC au controlat 1.298 de operatori economici, fiind verificate 76.106 de kilograme de preparate din carne, din care 32.445 de kilograme nu se încadrau în prevederile legale privind protecția consumatorilor, potrivit sursei citate.
În timpul verificărilor au fost prelevate 104 eșantioane, dintre care 51 la sută nu respectau prevederile legale în vigoare. Pentru abaterile constatate au fost oprite definitiv de la vânzare 1.343 de kilograme de preparate din carne care erau improprii comercializării și consumului uman. Alte 12.000 de kilograme de preparate din carne au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea neconformităților, precizează ANPC.
Totodată, pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor au fost aplicate 892 de amenzi, în valoare totală de 3.457.200 de lei.
Inspectorii ANPC au constatat abateri la comercializarea preparatelor din carne care prezentau caracteristici organoleptice și fizico-chimice neconforme, erau dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, nu se încadrau în continutul minim de proteine totale impus prin legislație, depășeau conținutului maxim de grăsimi impus prin legislație, la fabricarea unor preparatelor din carne erau folosite ingrediente nepermise sau nemenționate de Ordinul 560/1271/338/210/2006.
Aproximativ 12 la sută din cantitatea de preparate din carne controlată prezenta abateri de la prevederile legale privind etichetarea alimentelor. Astfel, la aceste produse lipseau parțial sau total elementele de identificare-caracterizare obligatorii, lista ingredientelor era incorectă, iar data durabilității minimale era neconformă.
ANPC sfătuiește consumatorii ca la cumpărarea produselor din carne să acorde atenție deosebită la aspectul produsului, atât la exterior, cât și în secțiune, dacă este posibil, să nu achiziționeze produsele la care suprafața este mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, consistență nespecifică sortimentului, cu grăsime acumulată sub membrană și aspect de vechi.