Producătorii și comercianții care nu respectă gramajele la pâine pot primi amenzi de până la 10.000 de lei din septembrie, când intra în vigoare ordinul privind comercializarea pâinii, a anunțat, marți, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu.
Președintele ANPC a spus că gramajul minim al pâinii comercializate va fi din septembrie de 200 sau 300 de grame și va crește numai din o sută în o sută de grame.
Producătorii și comercianții care nu respectă acest gramaj pot primi amenzi între 500 și 2.500 de lei, potrivit OUG 21, dar conform Legii 363 sanțiunile pot ajunge și la 10.000 de lei.
„Facem eforturi și pentru controlul calității pâinii, nu doar al cantității. Am vorbit cu agenții economici și sunt de acord ca înainte de a comercializa pâinea aceasta să fie verificată în laboratoare specializate, din bani proprii”, a spus Cerbulescu.
În perioada 25-28 iulie, comisarii ANPC au verificat, în toate județele și în București, operatori economici, producători din rețeaua de distribuție și comercializare a pâinii.
Astfel, din cei 446 de operatori economici controlați, la 36% (116) s-au constatat abateri, fiind găsite aproximativ patru tone de pâine neconformă.
În urma acestor constatări au fost date 178 de sancțiuni, 48 de avertismente și 130 de amenzi în valoare de 466.700 de lei.
Printre abaterile constatate de comisarii ANPC se numără neîncadrarea în catitatea netă declarată, comercializarea pâinii și produselor de panificație vândute vrac, care prezentau caracteristici neconforme, informare neconformă a consumatorului.
Potrivit lui Cerbulescu, scopul emiterii din septembrie a acestui act normativ privind cantitatea netă a pâinii îl reprezintă eliminarea practicilor comerciale incorecte și implicit eliminarea posibilității de a înșela consumatorii.
Din acțiunile de control a reieșit faptul că pe piața românească se comercializează pâinea cu creșteri ale cantității nete între sortimente foarte variate, respectiv de 5, 10, 15 și 20 de grame pe bucată, diferențele fiind greu sesizabile de consumatorul mediu, astfel că ANPC a fost sesizată de mai mulți consumatori.
Potrivit lui Cerbulescu, la comercializare a fost găsită pâine cu cantitatea netă de 210, 295, 300, 310, 315 și 540 de grame pe bucată.
Verificările efectuate au evidențiat faptul că evoluția cantității nete a pâinii pe parcursul celor 24 de ore acordate ca dată limită de consum este în totalitate nesupravegheată, întrucât producătorii de pâine nu specifică pe niciun document ora scoaterii din cuptor a pâinii, moment de la care începe procesul de răcire și de pierdere în greutate, care continuă diferențiat pe parcusul celor 24 de ore.
Potrivit ordinului ANPC, comercianții de pâine vor fi obligați să vândă produse cu greutatea de minim 200 de grame, iar creșterea în cantitate va fi permisă doar din 100 în 100 de grame, pentru a se evita micșorările de gramaj.
Va face excepție pâinea produsă în cantitate mai mare de 1.000 de grame, care se cântărește la locul de vânzare și se poate vinde porționată.
Pentru pâinea neambalată sunt acceptate scăderi ale cantității nete datorate pierderii de umiditate în timpul comercializării. Va fi acceptată o scădere în greutate, pentru 24 de ore, de maxim 10 la sută pentru pâinea de 300 de grame, de 9 la sută pentru produsele care cântăresc 400-500 de grame, de 7,5 la sută pentru pâinea de 600-1.000 de grame și de 7 la sută pentru o cantitate mai mare de un kilogram.
Președintele Rompan, Aurel Popescu, afirma că inițiativa aparține patronatului din industria pâinii.
„Vrem să venim în sprijinul consumatorilor, pentru a evita cazurile în care unii producători vând pâine umplută cu aer. Unii zic că nu scumpesc pâinea, mențin prețurile, dar micșorează gramajul”, declara, în iulie, pentru MEDIAFAX Aurel Popescu.
Piața fiscalizată a pâinii este de aproximativ un miliard de euro anual.