Sănătate

Anorexia – remedii naturale



Anorexia - remedii naturale
Anorexia - remedii naturale

Anorexia reprezintă scăderea până la pierderea totală a poftei de mâncare. Este adeseori semnul de început al unor boli cronice, de exemplu al tuberculozei. Există o anorexie mentală care se însoțește de o serie de manifestări psihice și glandulare.
Se recomandă mișcarea în aer liber, alternarea rațională a muncii cu odihna, mese la ore regulate și suprimarea tutunului.
O serie de legume au rol adjuvant în combaterea anorexiei precum: ridichea neagră, țelina, morcovii, hreanul, ardeiul iute, leușteanul, pătrunjelul și tarhonul. Se prepară salate servite înainte de mese. Ele sunt totuși contraindicate în hiperaciditate gastrică, ulcer gastric și afecțiuni renale grave.
Pentru copii este indicat siropul preparat din hrean ras la care se adaugă zahăr în cantitate egală și două linguri de apă. Se lasă la macerat timp de 6 ore după care se consumă una sau două lingurițe înainte de fiecare masă.
Tot din hrean se poate prepara pentru adulți un vin tonic: se macerează 40 g hrean ras într-un litru de vin timp de 24 ore. Se strecoară prin tifon și se păstrează la frigider. Se ia câte un păhărel înaintea meselor principale.
Pentru stimularea secreției salivare și gastrice se folosesc plantele numite „tonic amare” și speciile aromatice. Pentru cei care suportă mai greu gustul amar al ceaiurilor medicinale se pot folosi tincturile, pulberile, iar la copii, siropurile amare.
Rădăcina de ghintură
Substanțele amare din ghintura întăresc rezistența organismului prin stimularea înmulțirii leucocitelor și hematiilor, acționează asupra sistemului nervos central, stimulează celulele glandulare ale tuturor organelor digestive, grăbesc tranzitul intestinal, având efecte bacteriostatice și antihelmitice.
Pentru adulți se face infuzie sau decoct, cu jumătate de linguriță de plantă la o cană cu apa. Se bea câte un sfert de cană cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.
În loc de infuzie se poate folosi tinctura preparată cu 20 g de rădăcini la 100 ml alcool de 70 grade, macerate timp de 8 zile. Se iau câte 10-15 picături în puțină apă, înaintea meselor principale. Copii peste 8 ani pot consuma această tinctură în doze mai mici.
Adulții pot folosi un vin tonic preparat din trei linguri de rădăcini macerate timp de 24 ore în 60 ml alcool. Se adaugă apoi un litru de vin vechi și se macerează timp de încă 10 zile. După filtrare se adaugă 100 grame de zahăr și 10 ml de glicerină de uz intern. Se păstrează la rece și se iau două linguri cu o jumătate de oră înainte de mese.
Pentru copiii slabi și fără poftă de mâncare se recomandă un sirop preparat cu o lingură de rădăcini peste care se toarnă 150 ml de apă clocotită. Se lasă la macerat timp de 6 ore, apoi se strecoară. La lichidul obținut se adaugă 200 grame de zahăr și se fierbe la foc domol până capătă consistența siropoasă. Se iau 3-4 lingurițe pe zi înainte de mese.
Remarcă: bolnavii de gastrită hiperacidă și ulcer gastric vor evita preparatele din ghintură.
Țintaura
Acționează la fel ca și rădăcina de ghintură, fiind indicată atât în anorexie cât și pentru regenerarea sângelui în anemii. Se recomandă sub formă de infuzie, tinctură sau vin.
Se prepară o infuzie dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă din care se bea câte un sfert de cană înaintea meselor principale.
Tinctura se folosește pentru adulți. Ea se prepară din 20 g de plantă macerată în 100 ml alcool de 70 grade, timp de 7 zile. Se iau câte 30-40 de picături, în puțină apă înaintea meselor principale.
Tot pentru adulți se poate folosi vinul de țintaura preparat din 60 de grame de plantă mărunțită și uscată macerată timp de 8 zile într-un litru de vin negru vechi.
Pentru copii se poate prepara un sirop de țintaură. Se iau câte 3 păhărele pe zi înainte de mesele principale.
Remarcă: țintaura este contraindicată în ulcerul gastric.
Sursa: www.ele.ro



Recomandări

Folosirea ingredientelor netradiționale și realizarea unor rețete pentru nevoi nutriționale speciale, inițiative premiate la FIA Food Fest 2024 la USV

Fitoterapia, știința care utilizează plante medicinale cu puteri neașteptate pentru a preveni, atenua sau trata o multitudine de afecțiuni

Fitoterapia, știința care utilizează plante medicinale cu puteri neașteptate pentru a preveni, atenua sau trata o multitudine de afecțiuni
Fitoterapia, știința care utilizează plante medicinale cu puteri neașteptate pentru a preveni, atenua sau trata o multitudine de afecțiuni