Animalele trebuie ținute, pe caniculă, în spații protejate de soare și ventilate



ANSVSA face recomandări pentru diminuarea consecințelor caniculei asupra animalelor. Foto: Elly Kellner
ANSVSA face recomandări pentru diminuarea consecințelor caniculei asupra animalelor. Foto: Elly Kellner

Fermierii trebuie să țină animalele, pe caniculă, în spații protejate de acțiunea directă a razelor solare și care să fie ventilate adecvat, iar controalele sanitar-veterinare să fie programate la anumite ore, astfel încât să se evite stresul suplimentar la animale, potrivit unor recomandări ANSVSA.
Recomandările Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru diminuarea consecințelor caniculei asupra animalelor sunt incluse într-o strategie de combatere a efectelor temperaturilor ridicate asupra sănătății și bunăstării animalelor în toate situațiile de avertizare, cod galben și cod roșu.
Astfel, fermierii nu au voie să-și transporte animalele în scop comercial, să le miște în timpul pășunatului sau să le supună tracțiunilor, în perioadele de caniculă, în intervalul orar 11-19, ci să le țină în spații protejate de acțiunea directă a razelor solare și care să fie ventilate adecvat, natural sau artificial, se arată într-un comunicat al Autorității.
În același timp, animalelor trebuie să li se asigure apă potabilă la discreție și la o temperatură adecvată, iar cantitatea de hrană să fie mai mică decât cea normală, însă administrată cu o frecvență mai crescută.
De asemenea, corpul animalelor este recomandat să fie udat la intervale regulate, pentru a reduce temperatura corporală.
Controlul sanitar-veterinar al animalelor se va face în afara orelor 11-19, astfel încât să evite generarea stresului suplimentar la animale, se precizează în comunicat.
În cazul apariției de îmbolnăviri, deținătorul de animale trebuie să anunțe medicul veterinar, în cel mai scurt timp posibil, pentru acordarea asistenței sanitar-veterinare.
Strategia ANSVSA va fi aplicată prin intermediul direcțiilor sanitare veterinare județene, cu sprijinul asociațiilor profesionale pentru creșterea animalelor sau organizațiilor non–guvernamentale.