Numărătoarea inversă

Andu Vornicu, antrenorul care de trei ani vine cu bani de acasă să facă performanță pentru oraș



Andu Vornicu face de trei ani antrenamente cu sportivii secției de box a Clubului Sportiv Municipal Suceava și o face voluntar
Andu Vornicu face de trei ani antrenamente cu sportivii secției de box a Clubului Sportiv Municipal Suceava și o face voluntar

Premianții Galei “Top 10 Suceveni” – ediția 2015
Ringul a rămas gol după ce, în vara lui 2012, a sunat ultimul gong pentru antrenorul de box Doru Iftime, care s-a stins din viață chiar în timpul unui antrenament.
Nu după multă vreme, reprezentanții Clubului Sportiv Municipal Suceava au cedat postul de antrenor unui alt club din țară și practic au aruncat prosopul pentru boxul sucevean. Un sport mai puțin la Suceava, mai puține griji pentru ei.
Numărătoarea inversă a fost întreruptă însă de un fost pugilist sucevean, Andu Vornicu, care a vrut să continue munca regretatului antrenor Doru Iftime, preluând o parte dintre sportivii acestuia.
Andu a intrat din nou în ring după o lungă pauză. De data aceasta, în celălalt colț a găsit adversari de la categorii superioare. Și lași pe deasupra, care strigau finalul partidei fără să fi luptat nici măcar o secundă.
„De multe ori am zis: Băi, efectiv nu mai pot. Anul trecut am avut câștigate zece medalii la nivel național”
Andu Vornicu a fost premiat la Gala „Top 10 Suceveni” pentru faptul că a resuscitat boxul sucevean.
“Îmi place să lucrez cu copiii, îmi place să-i ajut. Am luat copii din toate mediile sociale, de la gară, de peste tot. Și nu îi învăț numai box, ci vorbesc mult cu ei, îi ajut din toate punctele de vedere, cât pot, cum pot”, îmi mărturisea Andu Vornicu.
Sunt trei ani de când Andu Vornicu face antrenamente cu sportivii secției de box a Clubului Sportiv Municipal Suceava și o face voluntar, pentru că cei de la club i-au spus că nu îl pot plăti pentru munca sa.
I-au comunicat sec că postul de antrenor deținut de Doru Iftime a fost cedat unui alt club din țară și că nu mai pot face nimic. Punct.
La fel au stat lucrurile și când a cerut bani de deplasări pentru sportivii săi la competițiile de box.
„Nu sunt fonduri”, a fost de fiecare dată răspunsul primit și resimțit ca o directă mișelească în bărbie.
„De multe ori am zis: Băi, efectiv nu mai pot”, recunoaște tânărul antrenor. Și totuși, nu a renunțat. S-a ridicat de fiecare dată, iar după un prim an de încercări, sportivii săi au început să aducă primele medalii pentru oraș.
„Anul trecut am avut câștigate zece medalii la nivel național. Campion național la speranțe olimpice, vicecampion național la cadeți… Am avut anul trecut un copil selectat la lot, a reprezentat România la Europene”, explica Andu.
Pugiliștii suceveni se luptă de la egal la egal cu boxeri de la cele mai bune cluburi din țară
În toți acești ani de când antrenează voluntar, boxerii lui Andu Vornicu nu au lipsit de la nici una dintre competițiile organizate de Federația Română de Box. Cu ajutorul prietenilor, Andu a reușit să facă rost de echipament și a găsit resurse aproape de fiecare dată pentru a merge cu sportivii săi și în cantonament și la tot felul de meciuri de pregătire. A avut noroc, recunoaște el, că a mai găsit înțelegere pe la Primăria Suceava și o parte din bugetul necesar unei secții de box a reușit să îl asigure cu acele fonduri, restul însă fiind asigurat din bunăvoința prietenilor și a cunoștințelor. Toate eforturile, însă, au meritat, pentru că astăzi pugiliștii săi se luptă de la egal la egal cu boxeri de la cele mai bune cluburi din țară.
Adrian Botușan este unul dintre cei mai valoroși boxeri ai Sucevei și vine la toate antrenamentele, având grijă să nu-și neglijeze nici școala. A luat bacul cu aproape 9 și astăzi este student la Universitatea Suceava.
„Un copil care a învățat boxul cu mine, de trei ani efectiv a învățat boxul și se bate cu cei mai buni din țară, cei mai buni din țară”, accentuează Anducu. Elevul său a reușit la ultimul campionat național, desfășurat în septembrie la Târgu Mureș, să câștige o medalie de bronz.
Aceeași performanță a obținut-o la categoria sa și sportivul Lazăr Nichita, și acesta antrenat de Andu Vornicu. Alături de antrenorul său, Nichita a reprezentat România, în luna septembrie a acestui an, la un turneu internațional, care a avut loc în Uzbekistan.
„Am ratat o șansă, puteam să plec și eu la campionatul mondial”
Sami Kutkut (15 ani) este elev la Colegiul Național „Petru Rareș” și face box de aproximativ un an de zile, având deja în palmares o medalie de bronz la campionatul național din aprilie 2015.
„Îmi place foarte mult sportul acesta și mă fascinează și am găsit și un antrenor foarte bun, care ține la noi, nu își bate joc de noi”.
Sebastian Alucăi, un alt boxer pregătit de Andu Vornicu, a făcut parte anul trecut din lotul național de cadeți și a participat la Europenele pentru cadeți din Ungaria, însă anul acesta, când a trecut la juniori, a ratat șansa unei selecții la lotul reprezentativ al României, pentru că nu s-au găsit bani pentru deplasare.
„Am ratat o șansă, puteam să plec și eu la campionatul mondial”, nu uită Sebi.
S-a revanșat anul acesta la un turneu internațional în Republica Moldova, unde Sebi a câștigat aurul la categoria sa. De la aceeași competiție s-a întors cu medalie de argint și sportivul Botușan, care a reprezentat România și la un alt turneu internațional desfășurat la Iași, unde s-a clasat pe a doua treaptă a podiumului.
„Când intrăm în ring, nu putem să nu dăm totul, măcar pentru el”
Laurențiu Ungureanu are doar 13 ani și este unul dintre tinerii boxeri cu potențial. „Visez să ajung un campion”, recunoaște Laur.
Anul acesta, tânărul pugilist a reușit la Cupa României la box să ajungă în finala pentru cadeți. Pe lângă medalia de argint, Laur a câștigat anul acesta și una de bronz la campionatele naționale de box, performanță obținută și de sportivul Alin Iacoban.
„Îmi place să-i ajut, să crească frumos”, completează Andu.
Iar tinerii boxeri știu cât de mult se zbate antrenorul lor să-i ducă peste tot prin țară, dar și la competiții internaționale, și intră în ring și mai motivați.
„Ne susține și financiar, și moral, și psihic, e și doctor, și nutriționist, și mamă, și tată, o persoană cum eu nu am mai întâlnit. Este incredibil faptul că avem un astfel de om lângă noi și face ceea ce face. Când intrăm în ring, nu putem să nu dăm totul, măcar pentru el”, subliniază Adrian Botușan.
La competiție, cu bani împrumutați și înghesuiți într-un microbuz
Cu un buget mai mic decât măruntul din pușculița unui copil, Andu Vornicu reușește însă să obțină cu sportivii săi medalie după medalie pentru Suceava.
La una dintre competiții, în urmă cu aproximativ trei luni, la Piatra Neamț, i-am însoțit și noi. I-am găsit înghesuiți într-un microbuz împrumutat de Andu Vornicu de la un prieten, cu combustibil sponsorizat din buzunarul altui prieten.
Doar legitimațiile erau ale Clubului Sportiv Municipal Suceava. Și performanțele, firește. „Eu am venit cu bani împrumutați, băi omule, nici nu știam că vin. Și totuși reprezint Suceava, adică reprezint boxul din Suceava cu copiii ăștia”.
S-au întors cu medalii de la acea competiție, așa cum au făcut aproape de fiecare dată pe unde au fost, deși au întâlnit în ring sportivi de la cele mai tari cluburi din țară.
Cel mai greu adversar de învins însă rămâne indiferența autorităților, o luptă la care însă noi, Monitorul de Suceava, și sunt convins că și mulți dintre dumneavoastră, cei care citiți aceste rânduri, vom sta în colțul a lor noștri și ne vom susține sportivii.
Dezamăgire la premierea sportivilor CSM: „Așteptam ca un copil aprecierile lor”
Gala de pe 11 decembrie în care Andu Vornicu a fost premiat și inclus în „Top 10 Suceveni” 2015 vine la un an după ce tânărul antrenor a trăit una dintre cele mai mari dezamăgiri ale sale. Culmea, tot la o festivitate de premiere. A sportivilor CSM Suceava.
Era pe 9 decembrie 2014, iar mesajul postat pe contul de Facebook de Andu Vornicu e cât se poate de elocvent: „Decernarea premiilor sportivilor CSM Suceava. Eșec total pentru secția de box, care a obținut anul acesta cele mai multe medalii de la înființare. În prezența oficialităților la care am apelat disperat când eram în neputință financiară, așteptam să se ajungă la box (numărul de medalii obținute etc.), dar au trecut peste mine, așteptând ca un copil aprecierile lor. Ce vis, ce aprecieri… laude… Hai, Andu, trezirea!”.



Andu Vornicu: „De multe ori am zis: Băi, efectiv nu mai pot. Anul trecut am avut câștigate zece medalii la nivel național”
Andu Vornicu: „De multe ori am zis: Băi, efectiv nu mai pot. Anul trecut am avut câștigate zece medalii la nivel național”
Andu Vornicu face de trei ani antrenamente cu sportivii secției de box a Clubului Sportiv Municipal Suceava și o face voluntar
Andu Vornicu face de trei ani antrenamente cu sportivii secției de box a Clubului Sportiv Municipal Suceava și o face voluntar


Recomandări