La final

Ancheta DNA privind contractul de salubrizare în municipiul Suceava a ajuns într-un punct mort



Procurorii au ajuns la concluzia că neregulile semnalate de reprezentanții firmei Rosal nu sunt justificate, așa încât dosarul a fost închis cu soluția de „clasare”
Procurorii au ajuns la concluzia că neregulile semnalate de reprezentanții firmei Rosal nu sunt justificate, așa încât dosarul a fost închis cu soluția de „clasare”

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat cercetările în dosarul care privea suspiciunile de corupție în cazul atribuirii contractului de salubrizare din municipiul Suceava. După doi ani de anchetă, procurorii au ajuns la concluzia că neregulile semnalate de reprezentanții firmei Rosal nu sunt justificate, așa încât dosarul a fost închis cu soluția de „clasare”.
Plângerea a fost depusă încă din cursul anului 2014, iar un an mai târziu reprezentanții DNA Suceava au descins la sediul primăriei. De aici au fost ridicat 16 bibliorafturi cu documente pentru atribuirea contractului de salubrizare valabil pentru o perioadă de 7 ani, încheiat în octombrie 2014 de municipalitatea suceveană cu firma Diasil.
Ancheta a plecat de la o plângere depusă de Horațiu Prigoană, fiul omului de afaceri Silviu Prigoană, cel care a pus bazele firmei Rosal. Trebuie spus că Rosal a fost principalul perdant al licitației de salubrizare a municipiului Suceava, contractul fiind atribuit către Diasil după lungi dispute, inclusiv în instanță.
Rosal a efectuat salubrizarea municipiului Suceava pentru o perioadă de aproximativ 10 ani, în timp ce contractul din 2014 încheiat cu Diasil este valabil pentru 7 ani.
Comparativ cu anteriorul contract de salubrizare stradală, obligațiile acesteia sunt extinse, atât prin includerea unui număr mai mare de străzi – 324, cu aproximativ 30 mai multe decât erau în atribuțiile Rosal, fiind vorba de străzi nou-apărute, cât și prin includerea unor spații suplimentare, precum locurile de joacă pentru copii și aleile dintre blocuri, care, de asemenea, nu erau prevăzute în contractul din 2004.
În total, o suprafață de 343.775 de mp trebuie să fie salubrizată prin măturat mecanizat, în vreme ce prin măturatul manual au de curățat o suprafață de 360.505 mp. Întreținerea locurilor de joacă, o problemă care îi nemulțumea pe o mulțime de suceveni, reprezintă alți 32.480 de mp care trebuie îngrijiți de cei de la Diasil.
Valoarea anuală a contractului este de 3.463.560 de lei fără TVA, iar pentru întreaga perioadă contractuală, de șapte ani, valoarea este de 24.244.920 de lei fără TVA, aproximativ 5,5 milioane de euro.



Recomandări

Economii de peste 10 milioane de euro pentru Primăria Suceava, prin închiderea „in situ” a gropii de gunoi temporare de la Ipotești