2017 este un an aproape perfect pentru agricultura din județul Suceava, cel puțin în ceea ce privește producțiile obținute la cereale. Producțiile obținute de marii fermieri la grâu sunt la un nivel excelent, însă nici micii producători nu au obținut producții slabe, oricum mult peste cele din ultimii ani. Vestea bună este că prețul grâului nu s-a prăbușit odată cu producțiile mari, ceea ce face ca bilanțul pentru agricultori să fie unul bun. Practic, la general vorbind, indiferent de ce au cultivat, agricultorii nu au motive să se plângă de cum le-a mers în acest an, exceptând unele situații punctuale, localități în care a căzut grindina ori culturi care au fost compromise încă din sezonul rece, din cauza înghețului.
Vârfuri de producție de peste 8 tone la hectar
Haralampie Duțu, directorul executiv al Direcției Agricole Suceava, ne-a declarat că marii cultivatori au raportat producții bune și foarte bune, de 6-7 tone de grâu la hectar, ba chiar cu vârfuri de peste 8 tone, în zona Siret-Dornești.
„În județul Suceava producțiile la grâu sunt peste mediile din ultimii ani și avem și multe recolte de top. Factorul genetic și cel tehnologic s-au îmbinat fericit în acest an cu factorul climatic, care a fost foarte bun, cel puțin pentru cereale”, a declarat Haralampie Duțu.
Direcția Agricolă Suceava este în plin proces de contabilizare a producțiilor de grâu raportate în fiecare localitate, având deocamdată doar datele transmise de cultivatorii mari. Datele din teren indică însă producții bune și pentru producătorii mai mici, care au respectat cât de cât o tehnologie.
Producția medie va fi cu mult peste ce a fost în ultimii opt ani
Direcția Agricolă Suceava estimează e producție medie, la nivelul județului, de 4.000 de kilograme de grâu la hectar, asta în condițiile în care agricultura fărâmițată, pe suprafețe mici, este încă preponderentă.
O analiză comparativă cu ultimii ani, din 2009, arată că producția din acest an va fi de departe cea mai bună. În intervalul 2009-2016, producțiile medii la hectarul de grâu au fost între 2.400 și 3.200-3.300 de kilograme.
Prețul grâului de acum ar trebui să devină o normalitate
Vestea bună este că producătorii vând grâul cu 60 de bani kilogramul, un preț destul de bun comparativ cu ultimii ani. Prețul este bun mai ales raportat la producțiile mari.
„Grâul este în mod clar o cultură eficientă în acest an. Cei care au respectat tehnologia și au avut material genetic corespunzător nu au cum să nu fie în câștig. Faptul că se plătește 60 de bani pe kilogramul de grâu ar trebui să fie o trecere spre normalitate, un preț sub care să nu se mai ajungă”, a declarat Haralampie Duțu.
Producții bune și la celelalte culturi
Tot producții bune, excelente chiar, sunt și la secară, triticale, orz și orzoaică de toamnă.
Haralampie Duțu a oferit exemplul unei ferme din Moara, care a obținut o producție de 7,8 tone la hectar la cultura de orz.
Dintre culturile recoltate deja, doar la rapiță au fost o serie de probleme. Asta după ce în toamna anului trecut a fost o perioadă de secetă, iar în ianuarie a fost o perioadă de ger. Acolo unde rapița nu a fost acoperită de strat de zăpadă, cultura a fost compromisă, iar agricultorii au fost nevoiți să reînsămânțeze terenul. Acolo unde nu au fost însă probleme de acest gen s-au raportat producții de 5,4 tone de rapiță la hectar.
În acest an, grindina a făcut pagube mari la Forăști, unde s-au raportat 1.116 hectare afectate grav sau compromise, și la Boroaia, unde au fost afectate 338 de hectare, însă gradul de compromitere a fost mai scăzut în această localitate.
Marii cultivatori, mulțumiți de producții, mai puțin de preț
Marii cultivatori confirmă și ei că producțiile din acest an la cereale sunt foarte bune, chiar dacă prețul, de 55-60 de bani la kilogram, nu îi mulțumește pe deplin.
La societatea Plop Agro Expres Plopeni, de exemplu, a familiei Abogătoaie, s-au recoltat în acest an grâu de pe 120 de hectare, producția medie fiind de 6.000 de kilograme la hectar. Societatea oferă arendașilor 60 de bani pe kilogramul de grâu, care este prețul standard al culturii din această perioadă. Societatea din Plopeni a mai cultivat în acest an floarea-soarelui, soia și porumb, culturi care de asemenea se prezintă bine.
Cea mai mare producție la grâu din acest an a fost raportată de societatea Agrodim Chiriac SRL din Dornești, de 8,1 tone la hectar.
În județ este instalată seceta de mai bine de o lună de zile
Pentru culturile mai târzii, în special porumbul, cultivat pe cea mai mare suprafață în județ, peste 37.000 de hectare, seceta din ultima perioadă de timp poate afecta producția.
Directorul Direcției Agricole Suceava, Haralampie Duțu, a declarat că în județ se poate vorbi de secetă începută de la jumătatea lunii iulie. Așadar este deja mai mult de o lună de secetă.
„Porumbul a început să sufere de secetă, au apărut suprafețe cu frunze uscate, iar acolo producțiile vor fi cu siguranță diminuate”, a explicat directorul Direcției Agricole.
În privința cartofului, acesta este în stare bună, iar unii agricultori au început deja să-l recolteze. Prețul de vânzare de la poarta producătorilor este de 1 leu la kilogram.