Ne place, nu ne place, ne convine, nu ne convine, trebuie să recunoaștem că „Palas” a devenit inima vie a Iașiului. De dimineață până noaptea, furnicar de vizitatori: la cei veniți pentru cumpărături se adaugă spectatorii manifestărilor cultural-sportive organizate în flux continuu, îndrăgostiții, ieșenii care vor să se recreeze în parcul luxemburghez, curioșii dornici de noutăți ș.a.m.d. – iar pentru oaspeții fostei capitale, Ansamblul Palas va rămâne totdeauna punctul 1 în programul vizitei de bun venit. Dacă privești în urmă cu ceva înțelegere, nu doar cu mânie, constați că oglinda ziarelor vremii înfățișează detaliile unei nașteri în mare suferință: contestarea de bună-credință se învecinează cu tăinuite interese concurențiale, dar și cu incapacitatea manifestă de a accepta noul, cu paseistă încăpățânare obtuză. Până la un punct, poate, amuzant. La urma urmei, nu-i hibă ieșeană: „nici parizienii nu s-au comportat altfel când Haussman a trasat, cu imaginație și spirit practic, bulevardele moderne ale Parisului” – scria o gazetă din 2007.
Păstrând proporțiile, să observăm că, asemenea întâmplărilor din poveștile lui Creangă, după o „călcătură tare” urma aproape obligatoriu „călcătura moale”, iar o trecere în revistă rezumativă pornește de la semnalarea „Ziarului de Iași” („Arhitecți cunoscuți din întreaga țară au ales cele mai interesante proiecte de redesenare din temelii a zonei” – 31.05.2005), urmată de consemnarea primelor înnegurări: „Contestările și suspiciunile se țin lanț. Multe contestații se datorează neînțelegerii fenomenului dezvoltării urbane” (29.12.2005). „Evenimentul” (15.01.2005) relatează că „Membri ai Asociației Naționale a Proprietarilor de Pământ și ai Acționarilor din Agricultură «PROPACT», împreună cu cei din Asociația Împotriva Abuzurilor de Orice Natură, înarmați cu pancarte pe care scria «Nu distrugeți Patinoarul!», «Vrem oxigen, nu poluare!» au organizat un marș de protest împotriva locației proiectului Palas”, iar „Ieșeanul” (9-15.01.2005) adaugă: „au apărut contestații la proiectul Palas din cele mai neașteptate zone: Asociația PROPACT (un sindicat agricol), Asociația «Valea Soarelui» Tg. Mureș, Asociația «Gânditorul Liber în acțiune» tocmai de la Cernavodă…”
Veneau, însă, și semnale încurajatoare: „Proiectul Palas a trecut prin toate etapele cerute de lege, a fost dezbatere publică, concurs de idei pentru realizarea lui și a fost adoptat în unanimitate de consilierii locali” (ZdI, 11.01.2005). „Averea” (18.01.2006) este, însă, scandalizată: „Ziarul nostru a arătat în edițiile trecute că acest proiect este extrem de păgubos pentru bugetul Iașilor”. I se alătură „Evenimentul zilei” (26.06.2006): „Proiectul Palas este o crimă adusă naturii și celorlalte monumente istorice (sic!) aflate în perimetru”. Tot Ev.Z.: „Protest anti-Palas: un grup de intelectuali ieșeni consideră controversatul proiect o decizie iresponsabilă pentru viitorul orașului” (5.04.2007), spre a continua: „Palas combătut și de românii din străinătate. Peste 100 intelectuali și-au adăugat adeziunile lor la petiția intitulată «Salvați zona istorică a Iașului!» și mediatizată prin intermediul site-ului romanianews”. Mai aflăm că lucrările de la Palas „Nemulțumește (sic!) vecinii” (Fl. Is. 27.07.2007) și că, potrivit Ev.Z, „Ieșenii trebuie să citească în presa bucureșteană ca să afle că în orașul lor s-a pus deja piatra de temelie la prima clădire din cadrul monstruozității numită Palas.”
La un post tv local (17.10.2008), soția unui „dezvoltator” astăzi cercetat penal afirma că „Palas este unul dintre cele mai rușinoase episoade de lașitate colectivă din istoria Iașilor”. Tot la un post tv, opinia lui Cosmin Gușă: „ceea ce se întâmplă în spatele Palatului Culturii este o crimă” (8.02.2009), părere împărtășită și de iasicastiga.ro (9.02.2009): „Palas este un axis mundi al răului”. Intervine și T.P., ministru al Culturii: „La Iași este un proiect scandalos în spatele Palatului Culturii” (1.06.2009). În 2010, „prefectul somează Inspectoratul pentru Construcții să oprească șantierul Palas” (iasicastiga.ro 7.02.2011). Aflăm apoi (ZdI, 31.05. 2011) că lucrările au fost reautorizate. Deși proiectul este premiat la Cannes, în competiție directă cu cele prezentate de case celebre de arhitectură din Anglia, Austria, SUA, contestările continuă.
Intră în scenă și Justiția, care cere, într-o primă fază, sistarea lucrărilor… Și tot așa înainte, până când, la cocteilul inaugural, i-am zărit veselindu-se printre invitați pe câțiva dintre cei mai înverșunați inamici ai proiectului. Fiindcă (tot Ev.Z. scrie, „Complexul Palas are susținerea oamenilor de cultură”… Morala? Nici una. Asta e și-atât.