Americanii au creat Super-morcovul foarte bogat în calciu



Cercetătorii americani au creat un soi de morcov modificat genetic, foarte bogat în calciu, care ar putea fi inclus în dieta persoanelor bolnave de osteoporoză, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences și preluat de BBC.
Cercetătorii de la Colegiul de medicină Baylor din Texas speră ca super-morcovul să fie inclus în dieta persoanelor care suferă de boli povocate de deficitul de calciu, precum osteoporoza sau osteogeneză imperfectă (boala oaselor de sticlă).
Persoanele care includ în dieta lor noul soi de morcov pot beneficia de o cantitate de calciu cu 41% mai mare decât cea obținută din consumul de morcovi obișnuiți, spun cercetătorii.
Însă leguma trebuie să treacă printr-o serie de teste pentru a primi aprobare de comercializare.
„Acești morcovi se cultivă sub monitorizare atentă, într-un mediu controlat”, a declarat profesorul Kendal Hirschi, coautor al studiului. Pentru a obține acest soi de morcov, cercetătorii au modificat o genă din structura acestuia care permite calciului să treacă mai ușor prin membranele legumei. Morcovul nu ar putea acoperi singur necesarul zilnic de 1.000 de miligrame de calciu, dar cercetătorii speră să poată obține și alte legume bogate în acest mineral.
Produsele lactate constituie sursa principală de calciu, dar unele persoane au alergii la aceste alimente, în timp ce altele nu le consumă din cauza conținutului ridicat de grăsimi.
Morcovul a mai fost „cosmetizat”.
Nu este pentru prima dată când morcovul suferă o cosmetizare. Culoarea portocalie prin care este cunoscut astăzi morcovul se datorează olandezilor, care în secolul al 17-lea au transformat leguma, atunci purpurie, pentru a obține nuanța steagului lor național.
Ingineria genetică a fost utilizată pentru a se obține cartofi care conțin mai mult amidon și mai puțină apă. Acești cartofi absorb o cantitate mai mică de ulei la prăjire, fiind mai sănătoși. Cercetătorii lucrează acum la un soi de broccoli care conține mai mult sulforafan, o substanță care poate preveni cancerul.
Profesorul Susan Fairweather-Tait, de la Universitatea din East Anglia, a declarat că alimentele modificate genetic cu scopul de a li se îmbunătăți conținutul de substanțe nutritive constituie o chestiune de mare importanță în viitor. „Oamenilor li se recomandă să mănânce mai puțin pentru a preveni îngrășarea, dar multe diete nu mai conțin toate substanțele necesare organismului”, a spus aceasta, adăugând că, în ultima vreme, oamenii nu mai privesc cu foarte mare reticență „alimentele Frankenstein” și că au început să aprecieze beneficiile pe care acestea le oferă sănătății.