Amenzi mari pentru nerespectarea condițiilor de depozitare a alimentelor



Foto: ZEFA
Foto: ZEFA

Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor a controlat, în iunie, 1.049 operatori economici și a constatat că 920 dintre aceștia nu au respectat normele de punere în vânzare a alimentelor și au ignorat condițiile meteo care cer măsuri speciale, aplicând amenzi de două milioane de lei.
Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au verificat modul de comercializare a alimentelor, calitatea, etichetarea și depozitarea acestora, în special a alimentelor perisabile din punct de vedere microbiologic, se arată într-un comunicat de ieri al ANPC.
În urma controalelor, inspectorii ANPC au constatat abateri la 399 de unități de alimentație publică (fast-food-uri, restaurante cu autoservire, bufete tip expres, pizzerii, snack-bar-uri, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării), la 37 unități care vindeau alimente în incinta ștrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, în zonele de agrement, parcuri de distracție, debarcadere, precum și la 489 de magazine alimentare.
Alimente alterate
Din cele aproximativ 182.000 de kilograme de alimente, materii prime și preparate culinare verificate, 25.000 nu respectau prevederile legale în vigoare. Inspectorii ANPC au oprit de la vânzare și utilizare 1.300 de kilograme de alimente, în valoare de aproximativ 16.000 de lei, care aveau termenul de valabilitate depășit, erau alterate sau pentru care nu erau respectate condițiile de depozitare impuse de producători. Totodată, 16.400 de kilograme de alimente au fost oprite temporar de la vânzare și utilizare până la remedierea deficiențelor.
Inspectorii au aplicat 920 de sancțiuni contravenționale, respectiv 778 de amenzi, în valoare totală de 1.962.100 de lei și 142 de avertismente, pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.
Specialiștii ANPC recomandă ca, pe parcursul verii, să se respecte câteva reguli elementare la cumpărarea produselor alimentare, pentru a evita neplăcerile cauzate de produse alterate, cu modificări organoleptice, care pot constitui un real pericol, mai ales pentru copii și vârstnici, categorii speciale de consumatori.
Astfel, ANPC recomandă cetățenilor ca la intrarea în unitățile de alimentație publică să acorde o atenție deosebită stării de curățenie din unitate, să analizeze în „lista meniu” afișarea cantităților produselor oferite, cât și a prețurilor aferente, modul de prezentare a personalului de servire (echipament de protecție, curățenia mâinilor), gradul de curățenie a paharelor existente pe masă, a tacâmurilor. De asemenea, dacă există suspiciuni că felul de mâncare adus este alterat, ANPC recomandă refuzarea produsului.