Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Suceava, instituție înființată în 2011 pentru a se ocupa exclusiv de depistarea neregulilor în domeniul transportului auto de mărfuri sau persoane, a aplicat pe parcursul anului trecut amenzi care totalizează aproape 700.000 de euro. Cele 491 de contravenții constatate de inspectorii ISCTR Suceava, în valoare de 3.087.250 de lei, au vizat nereguli dintre cele mai grave și diverse, de la depășirea masei maxime autorizate, defecțiuni tehnice grave, lipsa licențelor de transport sau transporturi de mărfuri periculoase fără luarea măsurilor de siguranță prevăzute de lege.
Multe amenzi contestate, dar menținute de instanță
Inspectorul-șef al ISCTR Suceava, Florin Petru Homiuc, a arătat că amenzile pentru depășirea maselor maxime autorizate sunt de 25.000 de lei, fără posibilitatea achitării unei sume mai mici în 48 de ore.
„La controalele la cântar, cu amenzi pentru depășirea maselor maxime admise, majoritatea celor 15 amenzi pe care le-am aplicat au fost contestate, însă pot să vă spun că 90% dintre ele au fost menținute de instanță. Per total, în jur de 30% dintre amenzi au fost contestate, iar restul plătite”, a declarat inspectorul-șef Homiuc.
El a arătat că ISCTR Suceava are competențe și în ceea ce privește activitatea școlilor de șoferi și a instructorilor auto, fiind aplicate două amenzi, în valoare de 16.000 de lei, și fiind suspendată o autorizație eliberată de Autoritatea Rutieră Română.
Inspectorii ISCTR au aplicat anul trecut și 15 amenzi, în valoare de peste 36.000 de lei, pentru lipsa rovinietei și au reținut plăcuțele de înmatriculare și certificatele de înmatriculare a nouă mașini de transport care prezentau defecțiuni tehnice majore sau periculoase. Amenzi în valoare de peste 141.000 de lei au fost aplicate pentru nereguli la transportatori de mărfuri periculoase.
Șapte inspectori de trafic și două mașini cu autolaboratoare de control
„În anul 2014 avem ca priorități verificarea reglementărilor în vigoare privind starea tehnică, în cazul transportului rutier de persoane, a transportului de masă lemnoasă și a activităților școlilor de conducători auto”, a mai precizat inspectorul-șef județean Florin Petru Homiuc, subliniind că se va insista și pe modul în care sunt transportați pasagerii din microbuze, o problemă la nivel de județ.
ISCTR Suceava are șapte inspectori de trafic, care acționează cu trei mașini, din care două sunt dotare cu autolaboratoare de control, pentru verificare tehnică, verificare electronică a rovinietei etc.
Amenzi mai mici în 2014
De menționat că în aceste zile a fost aprobată HG 76/2014, Legea Transporturilor, care modifică HG 69/2012. Noutatea principală este că cele mai multe amenzi vor avea un cuantum diminuat semnificativ. Decizia a fost luată din cauză că multe dintre sancțiuni erau extrem de mari, iar aplicarea lor punea în mare dificultate societățile vizate.
Pe de altă parte, amenzile pentru depășirea maselor maxime admise pe drumurile publice, cele mai mari, au fost menținute la aceleași valori. La un cuantum mare rămân și amenzile pentru nerespectarea timpilor de odihnă și repaus, reglementate de altă lege.