Asociația de Ecoturism din România (AER), în parteneriat cu Administrația Parcului Național Călimani, a finalizat joi, 25 septembrie, proiectul de amenajare a potecii de vizitare a rezervației naturale Tinovul Mare din cadrul proiectului „Tinovul Poiana Stampei – natură și turism în destinația ecoturistică Țara Dornelor”, astfel încât zona să devină mai atractivă pentru cei care ajung în zona Dornelor.
Lucrările au început în urmă cu câteva luni prin repararea podețului ce străbate tinovul pe o lungime de 800 m și amenajarea unei infrastructuri de interpretare, instalarea a șase panouri cu informații și construcția a trei platforme de regrupare.
În zonă există mai multe rezervații naturale sau situri „Natura 2000” ce protejează turbăriile oligotrofe, cunoscute și sub denumirea de tinoave, Tinovul Mare din Poiana Stampei fiind unul dintre cele mai cunoscute din România.
Cristi Ortoanu, responsabil relații cu comunitățile din cadrul Administrației Parcului Național Călimani, a declarat: „Lansarea noii poteci tematice din Tinovul Mare de la Poiana Stampei este o acțiune în parteneriat cu Asociația de Ecoturism din România, în urma unui proiect finanțat de Fundația pentru Parteneriat. Pentru toate grupurile de vizitatori, de la copii până la adulți, informațiile sunt utile. Podețul există prin grija Direcției Silvice Suceava, Ocolul Silvic Dorna Candrenilor, iar noi am adus o pată de culoare. Pe lângă traseul clasic am adăugat niște platforme pe care sunt montate panouri, unele dintre ele interactive, cu ajutorul cărora vizitatorii descoperă informații despre această zonă”.
Cu o suprafață de circa 682 de hectare, situl este cea mai întinsă rezervație de turbă naturală din România, fiind declarat monument al naturii în anul 1955. Cu îmbunătățirile aduse de AER, poteca tematică aduce completări altor activități desfășurate în zonă, cum ar fi realizarea unei hărți ecoturistice, identificarea de trasee de cicloturism, constituirea unei asociații locale de ecoturism, certificarea unor pensiuni ecoturistice și multe altele.
Bogdan Papuc, director executiv al AER, a declarat: “Această activitate face parte dintr-un șir mai lung de acțiuni al Asociației de Ecoturism din România derulate în ultimii șase ani în zonă, prin care încercăm să construim elemente de infrastructură ușoară și să dezvoltăm o serie de activități ecoturistice, astfel încât să crească gradul de atractivitate al zonei din punct de vedere turistic. Când mă refer la activități ecoturistice mă refer la drumeție, călărie, cicloturism, observarea animalelor sălbatice, activități care se pot desfășura foarte bine în zonă pentru că Țara Dornelor are un impresionant capital natural și ne dorim să se dezvolte ca o destinație de ecoturism”.
La lansarea noii infrastructuri de vizitare au fost prezenți reprezentanți ai administrației locale, ai Asociației de Ecoturism din România, ai Administrației Parcului Național Călimani, ai Direcției Silvice Suceava, elevi de la școala din Poiana Stampei, dar și turiști din București și Călărași care au auzit despre această rezervație.