Suprasolicitare

Ambulanța Suceava are doar 13 medici, la o medie de 200 de solicitări pe zi



Directorul SAJ, dr. Daniel Martiniuc
Directorul SAJ, dr. Daniel Martiniuc

Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Suceava face din ce în ce mai greu față solicitărilor, care au crescut spectaculos în ultimii doi ani. Directorul SAJ, dr. Daniel Martiniuc, ne-a declarat că, dacă până în 2012- 2013, se înregistrau 120, rar 150 de solicitări, de doi ani încoace sunt între 180 și 240 de solicitări zilnice de ambulanță. Din păcate, numărul de personal nu a crescut proporțional, ba dimpotrivă, au mai plecat și dintre medicii care lucrau aici, iar în locul lor nu a mai venit nimeni. Doctorul Martiniuc a arătat că, la această oră, numărul angajaților SAJ din județul Suceava este de 338, față de un necesar de 530 de oameni. În ceea ce privește medicii, nu sunt decât 13 și ar fi nevoie de 22 pentru ca Ambulanța să funcționeze la capacitate maximă. Două posturi, unul la Suceava și unul la stația de la Gura Humorului sunt de mai multă vreme vacante, dar nu și-a anunțat nici un doctor intenția de a veni. ”La ultima ședință de lucru pe care am avut-o la Ministerul Sănătății, împreună cu sindicatul și asociațiile profesionale, ni s-a promis că în trimestrul patru vor fi deblocate 100 de posturi de medici în țară. Fiecărui județ îi revin două posturi. Poate atunci să mai vină cineva”, a afirmat dr. Daniel Martiniuc.
Din lipsă de medici, SAJ a trebuit să renunțe și la linia de gardă pentru consultațiile la domiciliu, mai întâi la cele de noapte, apoi și la cele de zi. Acestea degrevau Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava prin faptul că pacienții a căror stare de sănătate nu era atât de gravă încât să impună transportul într-o unitate sanitară puteau fi examinați acasă.
De consultațiile la domiciliu puteau beneficia gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați
Prin consultațiile la domiciliu pacienții puteau primi tratamentul de urgență de la medicul de pe ambulanță, o rețetă sau un sfat medical, dar puteau beneficia și de un minim de investigații. Este cazul pacienților cronici, cu afecțiuni care nu necesită internare în spital și care pot fi tratați foarte bine la domiciliu deoarece medicul de pe autosanitară dispune de medicamente de urgență, monitor, defibrilator și poate face pe loc o electrocardiogramă, dacă este nevoie. Totul este gratuit, atât pentru asigurați, cât și pentru neasigurați. Pacientul nu trebuie să plătească pentru acest tip de consultație la domiciliu, care a funcționat cu succes în municipiul Suceava până când la stație au mai rămas doar 11 medici, care cu greu fac față solicitărilor zilnice.
Sistemul european de asistență medicală de urgență prespitalicească, adoptat și în România, este cel care aduce medicul de urgență sau medicul ATI- ist în stradă, cu acordarea asistenței medicale de urgență prespitalicească la nivel înalt încă de la momentul îmbolnăvirii / accidentului. Impune echipaje formate din 3-4 persoane, dintre care un medic, unu-doi asistenți medicali și un ambulanțier.
Al doilea sistem folosit în lume, cel american, nu coboară medicul în stradă, ci acordă primul ajutor calificat victimelor/pacienților și îi transportă cât mai rapid pe aceștia la spital. Echipajele sunt formate din două persoane (paramedici) special instruite în asistența medicală de urgență prespitalicească, superior pregătite unui asistent medical, antrenate și calificate pentru a utiliza aparatura din dotarea autosanitarelor moderne.



Recomandări

Personalul medical care va deservi elicopterul SMURD de la Câmpulung Moldovenesc va începe sesiunile de pregătire pentru misiuni aeromedicale

Dr. Raed Arafat și președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan, la baza medicală cu elicopter SMURD de la Câmpulung Moldovenesc
Dr. Raed Arafat și președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan, la baza medicală cu elicopter SMURD de la Câmpulung Moldovenesc