Alunele, la fel ca alimentele pe bază de ulei sau unt de arahide, pot provoca reacții alergice, uneori chiar mortale. Potrivit site-ului futura-science.com, în curând nu vom mai avea de ce să ne îngrijorăm întrucât cercetătorii francezi au conceput arahidele hipoalergenice. Deocamdată, acestea nu intră în compoziția produselor alimentare, însă cercetătorii speră ca în câțiva ani să le putem găsi în magazine.
Alimentele care conțin urme de arahide sunt strict interzise persoanelor alergice. Pentru a evita crizele destul de grave și adesea mortale, persoanele alergice la arahide trebuie să evite în mod obligatoriu aceste produse. O adevărată constrângere, având în vedere că urme de arahide se regăsesc în produse alimentare destul de variate, precum cereale, biscuiți, anumite produse lactate și ciocolată.
O echipă de cercetători francezi din Toulouse, în colaborare cu o societate producătoare de arahide, Soficor Menguy’s, a pus bazele unei alternative concepând o pastă de arahide care nu conține compuși alergeni. Ei au „lucrat” pe arahide măcinate. „Pasta astfel obținută are aceeași compoziție precum cea a unei arahide normale, doar că au fost eliminați alergenii pe care îi conținea inițial”, a explicat Annick Barre, responsabil științific al acestui proiect, din cadrul Laboratorului PharmaDev de la Universitatea „Paul Sabatier”. Societatea Soficor Menguy’s, care produce arahide în vid, a furnizat arahidele crude care au stat la baza studiului efectuat de cercetători.
Alergenii sunt proteine care provin chiar din semințele de arahide. „Tratamentul aplicat elimină între 85 și 90 la sută dintre alergeni”, a mai precizat Barre. Așadar, se folosește un tratament postproducere, nu o tehnică de manipulare în vederea producerii de arahide nealergenice.
„Procedeul, care a fost deja brevetat, constituie un pas major în gestionarea zilnică a interdicțiilor alimentare impuse persoanelor alergice și în rezolvarea problemelor legate de acestea. În mod particular, acesta reprezintă un pas important în etichetarea produselor alimentare”, a mai spus Annick Barre.
Până în prezent, pasta hipoalergenică nu a fost introdusă încă în compoziția produselor alimentare, însă va fi posibil ca aceasta să fie transformată în alimente pentru persoanele alergice. Înainte de toate, oamenii de știință doresc să îmbunătățească procedeul pentru a elimina la maximum alergenii și astfel persoanele alergice să poată consuma produsele fără nici un fel de riscuri.
Simptomele alergiei la arahide sunt deseori destul de severe: astm, probleme digestive, eczeme, edem Quincke și chiar șoc anafilactic. Arahidele sunt prima cauză de alergii alimentare întâlnite la copiii peste trei ani. Jumătate dintre persoanele alergice la arahide sunt, de asemenea, alergice la migdale, nuci, semințe de floarea-soarelui și susan.