Alte circa 500 kilograme de preparate din carne de porc provenită din Irlanda, retrase de la vânzare



Alte circa 500 de kilograme de preparate din carne de porc provenită din Irlanda au fost retrase de la vânzare, acestea fiind identificate, vineri, în urma controalelor inspectorilor sanitar-veterinari, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Inspectorii sanitar-veterinari au făcut, vineri după-amiază, alte 422 de controale în unități de procesare, de vânzare cu amănuntul și în depozite frigorifice. În urma acestor controale, inspectorii sanitar-veterinari au identificat și sechestrat 484 de kilograme de preparate din carne, se arată într-un comunicat de sâmbătă al ANSVSA.
Tot vineri, inspectorii ANSVSA au identificat și sechestrat alte 8,2 tone de produse provenite din lotul de carne de porc din Irlanda.
43 de tone de produse din carne de porc provenită din Irlanda, retrase de la vânzare Astfel, până în prezent au fost retrase de la vânzare aproape 43 de tone de produse din carne de porc provenită din Irlanda.
Președintele ANSVSA, Radu Roatiș, declara, joi, că România a primit trei notificări oficiale în care se regăsesc 93,6 tone de carne de porc care provin din Irlanda, respectiv 3,6 tone aduse prin Belgia, 70 de tone prin Ungaria și 20 de tone prin Italia. În urma controalelor, autoritățile române au mai depistat alte 40 de tone venite prin Franța.
El a mai spus că, începând de miercuri, s-a dispus retragerea produselor care conțin carne de porc provenită din Irlanda. Roatiș a mai arătat că a fost înștiințată Asociația Română a Cărnii și s-a interzis importul de carne din Irlanda.
România a primit prima notificare privind carnea de porc contaminată cu dioxină provenită din Irlanda în 9 decembrie, în legătură cu un lot care a ajuns la depozitul unei firme din Capitală.
Șeful ANSVSA a declarat că, în urma unor studii realizate de specialiștii Uniunii Europene, a rezultat că un consum de 90 de zile de carne contaminate cu dioxină cu o concentrație de peste 200% față de limita admisă nu crează probleme. Carnea contaminată cu dioxină nu poate fi recunoscută decât în urma probelor de laborator, a precizat Roatiș.