Himalaya

Alpinistul sucevean Sebastian Paulenco se pregătește să escaladeze vârful Everest fără oxigen suplimentar



Sebastian Paulenco este unul dintre cei mai experimentați alpiniști din județul Suceava
Sebastian Paulenco este unul dintre cei mai experimentați alpiniști din județul Suceava

Unul dintre cei mai experimentați alpiniști suceveni, Sebastian Paulenco, se pregătește să cucerească, pentru prima dată, cel mai înalt vârf al planetei, Everest, într-o expediție în care nu va fi folosit oxigen suplimentar. Încercarea de a ajunge pe vârful Everest va avea loc în primăvara anului viitor, până atunci Sebastian Paulenco urmând să plece, la finalul acestei luni, într-o expediție în munții Himalaya, pentru a urca vârful Ama Dablam, considerat de alpiniști a fi cel mai frumos din lume. Pentru expediția care va începe la finalul acestei luni, Asociația Club Sportiv Montan Himalaya, condusă de Sebastian Paulenco, a solicitat o finanțare de 10.000 de lei din partea Primăriei Suceava, pentru proiectul „Participarea la expediția românească Himalaya 2016”. Expediția va avea loc în perioada 30 septembrie – 27 decembrie 2016, în Parcul Național Sagarmatha din regiunea Everest, aflată la granița dintre Nepal și Tibet. Sebastian Paulenco va participa la această expediție pentru a obține calificarea și acceptarea într-o echipă internațională de alpiniști care în primăvara anului viitor vor încerca să cucerească muntele Everest, în stil sportiv, fără oxigen suplimentar. Sebastian Paulenco va pleca în expediția de anul acesta din munții Himalaya împreună cu unul dintre cei mai experimentați alpiniști din România și primul român care a cucerit vârful Everest, Constantin Lăcătușu, din echipă mai făcând parte și alpiniștii Cristian Gruia, Victor Andronic și Marin Amariei.
Expediția de anul acesta este ultima etapă de pregătire personală a lui Sebastian Paulenco înainte de ascensiunea pe Everest
Sebastian Paulenco are 35 de ani și este primul și singurul himalayst, alpinist de extremă altitudine, din județul Suceava, ajungând acum la cea de-a patra expediție în munții Himalaya. Trebuie spus faptul că, împreună cu alpinistul Constantin Lăcătușu, Sebastian Paulenco a avut două încercări de a cuceri unul dintre vârfurile de peste 6.000 de metri din munții Himalaya, care până în momentul de față nu a mai fost atins de nici un om. Este vorba despre vârful Tsartse, din masivul Mukut Himal, în nordul Nepalului, în apropiere de granița cu Tibetul. Vârful Tsartse, cu o înălțime de 6.343 de metri, este singurul din masivul cu același nume rămas necucerit până în momentul de față de vreun alpinist, fiind înconjurat în totalitate de versanți stâncoși, ceea ce face escaladarea lui extrem de dificilă. Sebastian Paulenco are deja în palmares un vârf de peste 6.000 de metri din munții Himalaya, el cucerind în anul 2013 vârful Island, de 6.189 de metri.
În 2016, alpinistul sucevean se află în al patrulea an consecutiv în care este membru al echipei românești de alpinism la mare altitudine condusă de Constantin Lăcătușu, cel mai experimentat alpinist român, primul român care a escaladat vârful Everest și singurul din România care deține performanța „Seven Summits”, reușind să ajungă pe cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent.
Așa cum precizam, vârful Ama Dablam, pe care echipa din care face parte Sebastian Paulenco încearcă să-l cucerească anul acesta, este considerat cel mai frumos munte din lume, fiind situat în imediata apropiere a vârfului Chomolungma (Everest). Ama Dablam este o piramidă abruptă de gheață și stâncă, ce atinge aproape 7.000 de metri, fiind mai dificil din punct de vedere tehnic în comparație cu vârful Everest. Având în vedere că nu există o rută ușoară, escaladarea muntelui de către alpiniștii români se va face pe creasta de sud-vest, pe o rută tehnică cu trei tabere de altitudine în afara taberei de bază.
Expediția din 2016 reprezintă ultima etapă de pregătire personală a lui Sebastian Paulenco înainte de ascensiunea fără mască de oxigen de pe Everest.



Recomandări

Horia Colibășanu s-a întors din expediția pe Everest: ”La 7.700 de metri mi s-a furat cortul”

Alpinistul Horia Colibășanu, aproape de cucerirea Everestului fără șerpași și oxigen suplimentar