România este singura țară din Uniunea Europeană care acordă alocații de stat pentru copii indiferent dacă părinții lucrează sau nu. În toate celelalte state membre este obligatoriu ca cel puțin unul dintre părinți să aibă o slujbă cu contract de muncă pentru a primi alocație pentru copii.
Mirela Florea, șef serviciu la Agenția Județeană de Plăți și Inspecții Sociale Suceava, ne-a declarat, ieri, că țara noastră are două tipuri de prestații sociale „exportabile”, care migrează odată cu titularii în țările membre UE, respectiv alocația de stat pentru copii și indemnizația pentru creșterea copilului. Dacă pentru prima părinții au nevoie doar de un contract de muncă, în cel de-al doilea caz este nevoie și de un stagiu minim de cotizare la bugetul asigurărilor de stat în țara gazdă. În cazul alocațiilor, este de asemenea necesar ca părinții să renunțe la a lua acești bani din România, în favoarea țării gazdă. Două state europene – Germania și Austria – solicită și confirmarea scrisă de la autoritățile române că părinții au renunțat la cei aproape 10 euro pe lună pentru fiecare copil, pe care i-ar fi primit în România. Mirela Florea a afirmat că părinții români care lucrează în țări UE pot primi alocația perfect legal acolo chiar și în condițiile în care copiii lor locuiesc în România.
În Grecia alocațiile sunt mai mici ca în România
Florea a mai precizat că în multe cazuri părinți care lucrează în state precum Spania, Portugalia sau Grecia preferă ca în primii doi ani de viață ai copilului (trei ani, în cazul copiilor cu handicap) să primească alocația în România, deoarece cuantumul este mai mare: echivalentul a 50 de euro lunar, comparativ cu Spania sau Portugalia – cu 24,25 de euro lunar pentru copil, dar numai în cazul în care veniturile părinților sunt mai mici decât un anumit plafon. Grecia acordă 8,22 de euro pentru primul copil, 16,34 de euro celui de-al doilea, 32 de euro celui de-al treilea, dar 11,91 de euro la al patrulea copil și celor care urmează. Alocații peste 100 de euro lunar acordă țări precum Italia, Germania sau Austria.
După ce copiii împlinesc 2 ani (3 ani – copiii cu handicap), statul român le acordă o alocație de aproximativ 10 euro lunar, chiar dacă părinții nu au lucrat nici măcar o oră în viața lor. „România este sigurul stat din Uniunea Europeană care procedează așa, singurul stat care acordă necondiționat prestații sociale. În toate celelalte țări membre cel puțin unul dintre părinți trebuie să lucreze pentru a avea dreptul să primească alocație pentru copii”, a precizat Florea.
În cursul anului trecut, 1.952 de suceveni au solicitat încetarea alocației în România, în favoarea altor țări europene. Cei mai mulți au renunțat în favoarea Italiei – 893 de persoane și cei mai puțini pentru Norvegia – 12 persoane. În favoarea alocațiilor plătite de Germania au renunțat la alocația românească 291 de suceveni.