Copiii aflați în plasament la familia lărgită (până la gradul IV de rudenie) sau la familii fără grad de rudenie și cei care se află în grija asistenților maternali primesc, începând cu 1 decembrie 2014, mai mulți bani de la stat. În buzunarele lor ajung 600 de lei lunar, bani pentru hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite, jucării, transport, materiale cultural sportive, precum și sume de bani pentru nevoi personale. Suma este de șase ori mai mare decât cea pe care o primeau până la data majorării, 97 de lei, neluând în calcul și alocația de stat.
După cum a declarat Dan Ionuț Adomniței, directorul executiv al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, „este vorba despre un act normativ prin care s-a aprobat aplicarea unui tratament egal pentru toți copiii care se află în sistemul special de protecție”. Dan Ionuț Adomniței a completat că, până la această dată, „în cazul AMP (asistenți maternali profesioniști), DGASPC Suceava deconta parte de cheltuieli cu bunuri și servicii, acestea fiind de acum cuprinse în alocația de plasament plătită de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială. Banii primiți vor trebui justificați acestei agenții”.
Mai mulți bani pentru hrana minorilor din sistemul de protecție
Începând cu 1 decembrie 2014 a crescut și alocația de hrană pentru copiii din sistemul de protecție. Alocația s-a majorat de la 10 lei, la 16,6 lei/zi/copil. În cazul persoanelor adulte din centrele aflate în cadrul DGASPC Suceava, aceeași majorare a alocației de hrană s-a făcut pe 1 ianuarie 2015.
Dan Ionuț Adomniței a mai declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că începând cu prima zi din 2015, „nivelul prestațiilor sociale prevăzute la art. 58 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap s-a actualizat, așa că indemnizația lunară, indiferent de venituri, este de 234 de lei pentru adultul cu handicap grav și 193 de lei pentru adultul cu handicap accentuat, iar bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, este de 106 lei pentru adultul cu handicap grav, 79 de lei pentru adultul cu handicap accentuat și 39 de lei pentru adultul cu handicap mediu”.