Consistente și hrănitoare, alivencile, fie ele dulci sau sărate, sunt unul dintre deliciile rustice perfecte. Alivanca este, pe scurt, un fel de mămăligă în care amestecăm tot felul de bunătăți și o coacem la cuptor, iar de acolo iese transformată în ceva care, după ce a fost gustat, nu poate fi repede uitat, în ciuda simplității acestui preparat.
Avem nevoie de:
500 g făină de porumb grișată, 1,5 litri lapte sau apă, 1 linguriță rasă sare, 1 pachet unt sau margarină, 4 ouă, 500 g brânză de vacă, 8 linguri zahăr, 6 linguri făină de grâu, coaja unei lămâi, esență de rom și vanilie după gust (cca. 1 lingură din fiecare), 2 plicuri praf de copt, margarină și puțin mălai pentru uns și tapetat tava, 1 tavă de cca. 35/23/5 cm, 400 g smântână pentru servit, puțin zahăr brun ori scorțișoară, 6 linguri magiun
Preparare:
Într-un vas de 3 litri punem făina de porumb, margarina tăiată bucăți și sarea. Încălzim apa sau laptele și când clocotește turnăm peste mălai, amestecând bine. Lăsăm să se răcorească. În acest timp spargem în alt vas ouăle, le batem cu zahărul și aromele, adăugăm făina de grâu, apoi brânza de vacă și la urmă praful de copt. Când mălaiul s-a răcorit cât să putem băga degetul în el, amestecăm cele două compoziții. Trebuie să rezulte un amestec care curge, dar e gros ca smântâna. Dacă e prea gros, adăugăm puțin lapte. Ungem tava cu margarină și tapetăm cu făină de porumb. Turnăm compoziția în tavă, ținând cont că va crește puțin. Coacem la foc mediu cca. 1 oră (depinde de cuptor). Trebuie să se închege și să prindă crustă aurie. Scoatem tava și lăsăm să se răcorească o oră. Tăiem alivanca și o servim cu două linguri de smântână groasă deasupra și puțin zahăr tos presărat. Cine preferă, poate arunca peste smântână puțină scorțișoară măcinată sau zahăr brun, pentru aspect. Astfel ornată, se consumă călduță.
Dacă dorim să o consumăm rece, pentru că e chiar mai bună a doua zi, nu tăiem și nu scoatem alivanca din tavă după ce s-a copt. Când e călduță încă, nu fierbinte, o ungem pe toată suprafața cu magiun în strat subțire, apoi cu 400 g de smântână groasă și presărăm zahăr brun ori puțină scorțișoară. Lăsăm în tavă până a doua zi. Când e complet rece și solidă, iar deasupra smântâna a devenit ca o glazură, abia atunci tăiem și scoatem alivanca din tavă. Servim alivanca rece alături de un pahar de lapte sau iaurt. Desigur, după aceleași proceduri simple, alivencile se pot face și sărate. Pentru asta, din cantitățile necesare pentru alivencile dulci dispar zahărul, aromele și brânza de vacă. Nici magiunul nu își mai are rost în acest caz. Se adaugă în schimb în compoziție 300 g brânză de burduf, o cană de lapte și, eventual, o lingură cu boia de ardei. Se prepară la fel, dar se servesc calde, cu smântână deasupra și un ou gătit ”ochi” sau lângă o cană mare de lapte acru.