Alimentele vândute în școli ar trebuie să aibă sub 15 la sută zahăr, sub 20 la sută grăsimi și 1,5 la sută sare, iar valoarea nutritivă pe porție să fie mai mică de 250 calorii, a declarat, vineri, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.
De exemplu, o felie de pizza are 250 de calorii, patru pateuri mici (total 100 de grame) au 260 de calorii, un hamburger are 376 calorii, a spus Mencinicopschi.
Ministerul Sănătății Publice (MSP) a transmis specialiștilor spre avizare lista alimentelor care nu ar trebui consumate în incinta și apropierea școlilor. Lista nu este definitivă, specialiștii din industria alimentară discutând încă aspura oportunității introducerii sau excluderii anumitor produse, informează surse oficiale.
Printre recomandările specialiștilor, care se regăsesc pe listele aflate în studiu, sunt cele potrivit cărora în școli nu ar trebui să existe alimente care au mai mult de 15 la sută zahăr, 20 la sută grăsimi și 1,5 la sută sare, respectiv peste 250 calorii. Altfel spus, alimentele foarte dulci, cele cu multe grăsimi, produsele foarte sărate și cele care conțin peste 300 de calorii într-o porție, precum și alimentele neambalate, ca și cele neetichetate ar putea fi interzise în școli.
Lista Ministerului Sănătății Publice, conținând produsele nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, a fost trimisă patronatelor din industria alimentară, care vor aduce amendamentele lor în două săptămâni, au precizat oficialii MSP. Autoritățile vor hotărî atunci care vor fi alimentele nerecomandate elevilor.