Alimentele procesate cresc riscul de declanșare a depresiei



Alimentele procesate contribuie la o creștere substanțială a riscului de apariție a depresiei, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici de la University College din Londra, publicat în British Journal of Psychiatry, informează bbc.co.uk.
În schimb, persoanele care mănâncă multe legume, fructe și pește, alimentele specifice unei diete mediteraneene, beneficiază de o reducere substanțială a acestui risc, au adăugat cercetătorii britanici.
Studiul s-a bazat pe informațiile despre stilul alimentar culese de la 3.500 de voluntari de vârstă medie din Marea Britanie, care au fost comparate cu datele statistice privind depresia. Perioada de monitorizare a voluntarilor a fost de cinci ani.
Participanții la acest studiu au fost împărțiți în funcție de dieta alimentară în două grupuri – grupul voluntarilor a căror dietă se baza pe alimente integrale, bogată în fructe, legume și pește, și grupul a cărui dietă se baza pe alimente procesate, precum dulciuri, alimente prăjite, carne procesată, grăsimi rafinate și produse lactate bogate în grăsimi.
După ce au fost luați în calcul factori precum sexul, vârsta, educația, activitatea fizică, dependența de fumat, bolile cronice, cercetătorii au descoperit diferențe semnificative între cele două grupuri în privința riscului viitor de declanșare a depresiei.
Voluntarii din grupul a cărui dietă era bazată pe alimente integrale au beneficiat de o reducere cu 26% a riscului de declanșare a depresiei, comparativ cu celelalte persoane.
În schimb, voluntarii care consumau multe alimente procesate se confruntau cu o creștere cu 58% a riscului de depresie, comparativ cu celelalte persoane.