Alimentele organice nu au calități nutriționale mai mari decât cele convenționale



Alimentele organice nu au calități nutriționale mai mari decât produsele alimentare obținute prin metode convenționale. Foto: CORBIS
Alimentele organice nu au calități nutriționale mai mari decât produsele alimentare obținute prin metode convenționale. Foto: CORBIS

Alimentele organice nu au calități nutriționale mai mari decât produsele alimentare obținute prin metode convenționale, potrivit unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
Cercetătorii de la London School of Hygiene & Tropical Medicine au declarat că oamenii plătesc mai mult pentru alimentele organice, deoarece acestea sunt percepute ca produse care aduc anumite beneficii din punct de vedere al sănătății, contribuind astfel la crearea unei piețe globale a alimentelor organice, estimată la 48 de miliarde de dolari, în 2007.
O analiză a 162 de lucrări științifice publicate în literatura de specialitate, în ultimii 50 de ani, a relevat faptul că, în realitate, nu există o diferență semnificativă între beneficiile aduse de cele două categorii de alimente, organice și comune.
„Un număr mic de diferențe în privința conținutului nutrițional a fost descoperit între alimentele organice și cele produse prin metode convenționale, însă este puțin probabil ca diferențele să aibă relevanță din punct de vedere al sănătății publice”, a declarat Alan Dangour, unul dintre autorii studiului.
„Analiza noastră indică faptul că, în prezent, nu există nici o dovadă care să sprijine ideea superiorității nutriționale a alimentelor organice față de cele produse prin metode convenționale”, a adăugat aceeași sursă.
Acest studiu a fost realizat la cererea agenției guvernamentale britanice care activează în domeniul alimentației publice – Food Standards Agency.
Vânzările de alimente organice au scăzut pe anumite piețe, inclusiv în Marea Britanie, deoarece actuala recesiune economică i-a obligat pe mulți consumatori să își reducă cheltuielile.



Recomandări

Băieții, mai grijulii decât fetele în utilizarea contraceptivelor, dar cu o frecvență mai mare a comportamentelor sexuale riscante

Băieții, mai grijulii decât fetele în utilizarea contraceptivelor, dar cu o frecvență mai mare a comportamentelor sexuale riscante
Băieții, mai grijulii decât fetele în utilizarea contraceptivelor, dar cu o frecvență mai mare a comportamentelor sexuale riscante

Berea cu muguri de brad, salam cu pudră de hribi sau deserturi vegane pentru nevoi nutriționale speciale, premiate la FIA Food Fest 2025 de la USV

Mierea din zona de munte a Sucevei are efect antibacterian similar sau mai bun decât mierea de Manuka

Cercetători din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava au demonstrat că mierea din zona de munte a Sucevei are efect antibacterian similar sau mai bun decât mierea de Manuka
Cercetători din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava au demonstrat că mierea din zona de munte a Sucevei are efect antibacterian similar sau mai bun decât mierea de Manuka