Etichetele aplicate alimentelor livrate consumatorilor, dar și restaurantelor, spitalelor și cantinelor vor include denumirea comercială sub care produsul este comercializat în țara de proveniență, renunțându-se la obligația prezentării denumirii importatorului sau distribuitorului din România.
Noile reguli, care reglementează modul de etichetare a alimentelor livrate consumatorului final, precum și restaurantelor, spitalelor, cantinelor și altor unități care prepară și furnizează hrana pentru populație, au fost decise, ieri, de Guvern prin hotărâre.
Astfel, ca urmare a transpunerii reglementărilor comunitare în domeniu, se abrogă prevederea potrivit căreia etichetele alimentelor trebuie să cuprindă în mod obligatoriu denumirea sau denumirea comercială și sediul producătorului, al ambalatorului sau al distribuitorului, sau, în cazul produselor din import, numele și sediul importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, se arată într-un comunicat al Executivului.
Orice aliment nepreambalat, prezentat spre comercializare consumatorului final sau unităților care prepară hrana pentru populație sau alimentele ambalate la locurile de vânzare la cererea cumpărătorului sau preambalate în vederea vânzării imediate trebuie să aibă înscrise denumirea, data durabilității minimale sau data limită de consum. Înscrierea se face pe produs, pe un afiș, anunț sau în orice altă forma fără risc de confuzie.
Pe eticheta alimentelor trebuie să fie menționate ingredientele alimentare care pot produce reacții adverse la persoanele sensibile, precum cereale care conțin gluten, crustacee, ouă, pește, arahide, soia, lapte, fructe cu coajă (migdale, nuci, fistic), țelină, muștar, semințe de susan, lupin, moluște și produse derivate acestor categorii de ingrediente, precum și dioxid de sulf și sulfiți în concentrații de peste 10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate în SO2.
O altă prevedere stabilește că alimentele introduse pe piață sau etichetate înainte de 31 mai 2009 pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor.