Alimentele cu reputație proastă, un rău necesar



Unele alimente și-au căpătat o reputație proastă printre persoanele care țin foarte mult la siluetă, însă acum le oferim șansa de a se „reabilita”, arătând că sunt benefice pentru sănătate.
Pe așa-numita „listă neagră” a alimentelor despre care se spune că zădărnicesc lupta împotriva kilogramelor în plus se numără, printre altele, și cartofii, ouăle și ciocolata. Fiecare dintre aceste alimente are anumite efecte de care toți cei care țin la siluetă se feresc, însă cel mai de temut este conținutul mare de calorii. Cu toate acestea, este bine să țineți cont de faptul că orice monedă are două fețe, deci aceste alimente nu sunt „rele” în totalitate, ci au anumite proprietăți care sunt benefice pentru sănătate. Prin urmare, oricât de strict ați fi în ceea ce privește o dietă sănătoasă, nu evitați aceste alimente ci, eventual, consumați-le cu moderație.
Cartofii
Poate singurul motiv pentru care cei care țin la siluetă se feresc să mănânce cartofi este faptul că aceste legume sunt întotdeauna servite cu alimente pline de calorii și grăsimi, ca de exemplu unt, brânză, șuncă și carne. Făcând abstracție de această asociere, în esență, cartofii sunt alimente cu un conținut scăzut de calorii, foarte bogate în fibre și o foarte bună sursă de vitamina C, vitamina B6, cupru, potasiu și mangan. Pentru ca o masă ce conține cartofi să fie sănătoasă, secretul constă în felul în care cartofii sunt preparați. Dacă vreți să profitați de toate beneficiile cartofilor, renunțați la prăjirea acestora în ulei și optați pentru cei copți. Ca să vă convingem, vă spunem că un cartof de dimensiuni medii, preparat la cuptor, conține doar 103 calorii – deci poate reprezenta o gustare foarte echilibrată și sănătoasă.
Ouăle
Ouăle sunt ocolite de oricine vrea să își țină silueta sub control, pentru că „s-a auzit” că acestea cresc nivelul de colesterol și conțin foarte multe grăsimi. Însă, contrar ideilor preconcepute, ouăle sunt foarte sănătoase, fiind o excelentă sursă de proteine. În plus, potrivit rezultatelor unui studiu recent efectuat pe adolescente, ouăle au capacitatea de a reduce semnificativ riscul tinerelor de a se îmbolnăvi de cancer mamar. Un studiu comparativ a arătat că persoanele care mănâncă un ou la micul dejun își controlează mai bine silueta și au mai multă energie decât cele care servesc mese bogate în carbohidrați.
Ciocolata
În mod evident, consumul de ciocolată este evitat pentru că acest produs este dulce, conține mult zahăr și multe grăsimi și are multe, multe calorii. Numai că s-a dovedit că ingredientul principal al ciocolatei – cacaua – este benefic pentru sănătate, întrucât conține flavonoizi (compuși care protejează sănătatea inimii). Ciocolata neagră este „bombardată” cu acești flavonoizi, care mențin fluxul sanguin la cote normale, tratează inflamațiile și pot chiar reduce cantitatea de colesterol „rău”. Prin urmare, consumul de ciocolată neagră este recomandat, dar cu moderație. Vă veți satisface pofta de dulce, fără a vă face probleme că desertul va avea efecte negative asupra siluetei.
Fructele de avocado
De ce evităm să consumăm fructe de avocado? Principalul motiv este faptul că știm că acestea au un conținut foarte mare de grăsimi – o jumătate de avocado are 14,8 grame de grăsime. Numai că motivul nu este bine întemeiat, întrucât fructele de avocado conțin grăsimi monosaturate, așa-numitele „grăsimi bune”. În traducere liberă, grăsimile din avocado reduc riscul de apariție a bolilor de inimă, condiția fiind ca fructele să fie consumate cu moderație. În plus, studii recente au arătat că fructele de avocado joacă un rol important în prevenirea apariției anumitor forme de cancer oral. Avocado reprezintă o excelentă sursă de potasiu, un mineral extrem de important pentru reglarea nivelului tensiunii arteriale. Fructele de avocado pot fi servite ca ingrediente în salata de crudități sau miezul lor poate fi întins pe pâine.

Untul de arahide

Principalul motiv pentru care nu prea multă lume este dornică să mănânce unt de arahide este conținutul foarte mare de grăsimi și calorii (două linguri de unt de arahide conțin 16 grame de grăsimi și 188 de calorii). Numai că, la fel ca și în cazul fructelor de avocado, grăsimile din acest produs sunt „bune” și ajută la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare. Arahidele sunt o foarte bună sursă de grăsimi nesaturate, benefice pentru sănătatea inimii, spun nutriționiștii, care afirmă că untul de arahide „oferă” organismului acizii grași esențiali de care acesta are nevoie pentru energia de zi cu zi. Studiile de specialitate au arătat că untul de arahide servit ca gustare conferă o senzație de sațietate ce durează. Dacă la micul dejun mâncați un sandviș cu unt de arahide, nu veți mai simți nevoia să îl mâncați și pe al doilea, și pe al treilea, deci nu există nici un pericol să acumulați kilograme în mod necontrolat.