Alimente salvatoare



Alimente salvatoare
Alimente salvatoare

Ce poate fi mai de dorit decât să te simți bine? Răspunsul e simplu: să te simți formidabil. Vestea bună: consumarea – sau evitarea – anumitor alimente poate elimina pentru totdeauna mici neplăceri precum durerile menstruale sau ulcerațiile bucale.
– Balonări
Nu ai maâcat prea multe prăjituri cu ciocolată, dar te simți totuși balonată după cină; în plus, ar trebui să te abții de la acea „sănătoasă“ salată de fructe.
Consumarea fructelor la sfârșitul unei mese poate provoca o senzație neplăcută de balonare – susțin specialiștii în nutriție. Atunci când la o masă se consumă numai fructe, ele sunt metabolizate foarte rapid și digerate în numai 20 de minute. Dar consumate la sfârșitul mesei, ele se „așează“ deasupra celorlalte alimente (care de regulă sunt digerate mai greu), și încep să fermenteze înainte de a fi digerate, ceea ce face ca abdomenul să se „umfle“.
SOLUȚIA: Mănâncă multe fructe, însă nu ca desert, la sfârșitul unei mese. Consumă, în schimb, fructe la micul dejun (la ora 10), în cursul dimineții sau ca gustare de după-amiază, fructele constituind o excelentă sursă de energie.
– Ulceratii bucale
Prezența acestor mici puncte dureroase de pe limbă și gingii poate fi datorată alimentației (alimentele acide, precum roșiile, citricele sau ananasul, care irită mucoasa bucală) – sau, dimpotrivă, carențelor de alimentație. Una dintre cele mai frecvente cauze ale ulcerațiilor gurii o constituie lipsa vitaminelor B, îndeosebi B6 și B12, a acidului folic, dar și a fierului sau a vitaminei A.
SOLUȚIA: Se recomandă consumarea de fructe uscate, adăugate în „musli“ (ca sursă suplimentară de fier) și a germenilor de grâu (pentru vitaminele din complexul B). Mănâncă, de asemenea, mai multe fructe și legume de culoare galbenă sau verde închis (conțin acid folic și betacaroten, pe care metabolismul le transformă în vitamina A).
– Urticarie
Dacă ai senzația de mâncărime și pielea este inflamată, nu da vina automat pe crema folosită, ci pe ce ai consumat la masa de prânz. Alimente precum scoicile, grâul sau alunele pot deseori declanșa alergii. Dacă ești alergică la latex, ai un motiv în plus să fii atentă la ceea ce mănânci. La persoanele care au alergie la acest tip de cauciuc pot apărea reacții nedorite la nivelul epidermei, dacă mănânci banane, cartofi, roșii, avocado, castane sau kiwi – toate acestea conțin proteine care, la fel precum cele din latex, pot avea efect alergic.
SOLUȚIA: Din păcate, nu exista, practic, nici un aliment care să poată fi considerat absolut sigur pentru cei cu alergii; pur și simplu va trebui să eviți orice aliment suspect de a declanșa alergia.
– Rinita alergică
Studiile relevă că unul din șase oameni care au alergie la polen prezintă simptome asemănătoare – după consumarea anumitor fructe, legume și semințe – cu cele provocate de alergia declanșată de fân. Semințele de floarea-soarelui și pepenele galben sunt cei mai probabili factori declanșatori. Specialiștii consideră, de asemenea, că unele alimente conțin compuși asemănători celor care se găsesc în polen sau în microorganismele din praful din casă.
SOLUȚIA: Evită, pe cât posibil, aceste alimente, dar, în același timp, mănâncă mai multe fructe, precum coacăze negre sau kiwi, care au cantități mari de vitamina C (cu proprietăți antihistaminice care pot reduce simptomele alergiei).
– Constipație
Dacă ți-ai mărit „cota“ zilnică de fibre alimentare consumând hrană bogată în așa ceva (cereale, de pildă), cu foarte mult lapte semidegresat, e posibil ca efectul să fie mai degrabă unul negativ. Abuzul de produse lactate poate bloca și el sistemul digestiv.
SOLUȚIA: Este preferabil să consumi alimente cu soia și să mănânci mai mult orez, fasole uscată, pâine integrală, fructe proaspete și legume. Bea mai multe lichide: încearcă să ajungi până la opt pahare de apă zilnic. Iaurtul (consumat cu măsură) te poate ajuta și el; culturile bacteriene pe care le conține contribuie la restabilirea echilibrului intestinal natural, atenuând deranjamentele stomacale.
– Durerile menstruale
Grăsimile animale pot stimula secreția de acid arahidonic, consecința directă fiind creșterea nivelului de substanțe chimice care pot provoca durerile menstruale. O alimentație deficitară în calciu și magneziu poate fi și ea o cauză a durerilor. Prezența acestor minerale ajută mușchii să se relaxeze, reducând astfel intensitatea durerilor.
SOLUȚIA: Pentru a mări aportul de calciu – fără ca cel de grăsimi animale să crească prea mult – evită produsele lactate cu un conținut mare de grăsimi și alege-le pe cele degresate. Sau, și mai bine, mărește consumul de germeni de grâu, legume verzi, untură de pește, nuci și semințe.
– Respirația urât mirositoare
Știi, probabil, care sunt cele mai frecvente cauze: usturoiul, ceapa și cafeaua, însă și produsele lactate cu un conținut bogat în grăsimi (de exemplu smântâna) pot produce acest efect. Ele conțin compuși care pătrund în sistemul sangvin și pe care, oricât de puțin ne-am dori-o, îi expirăm în mediul înconjurător datorită circulației la nivel pulmonar. Alimentele bogate în glucide pot avea și ele acest efect neplăcut. Acestea se „lipesc“ de dinți și, după câteva ore, fac ca respirația să devină urât mirositoare, ducând și la formarea plăcii dentare și a culturilor bacteriene în gură.
SOLUȚIA: Consumă fructe între mese și încearcă să freci cu periuța de dinți baza limbii – locul în care se acumulează, frecvent, „sursele“ mirosurilor neplăcute. Îți poți menține respirația proaspătă mestecând pătrunjel, mentă, cuișoare sau semințe de anason.
Sursa www.constantaonline.ro