Pentru creștinii ortodocși și catolici, seara zilei de 14 noiembrie este una specială: începe postul Crăciunului, care este recunoscut ca un post al bucuriei și cercetării de sine, dar și pentru faptul că timp 40 de zile nu trebuie să mâncăm carne, ouă sau alte produse de origine animală.
Postul nu trebuie privit ca o perioada a interdicțiilor, ci ca un bun prilej de a mânca sănătos, o perioadă în care aportul de glucide, lipide, proteine și aminoacizi va fi echilibrat.
Însă gospodinele sunt cele mai încercate în tot acest timp, trebuind să pună pe masă mâncare pe gustul întregii familii. Astfel vă propunem o listă de alimente care pot fi consumate și preparate în timpul postului.
Carnea poate fi cu ușurință înlocuită cu produsele din soia din care puteți prepara șnițele, chiftele sau chiar sarmale, laptele poate fi înlocuit cu cel extras din boabele de soia, iar fructele și legumele vor fi prezente la fiecare masă. Nucile, stafidele, semințele sunt ideale în salate sau chiar și pâine.
Pentru a fi și mai concreți vă oferim câteva idei de preparate:
– Ghiveci de legume
– Mâncare de ciuperci
– Mâncare de fasole
– Sarmale de soia în foi de varză
– Salată de crudități cu brânză tofu
– Chiftele de cartofi, ciuperci sau orez
– Cartofi cu soia
– Drob de soia
Însă întregul meniu trebuie făcut ținând cont de faptul că în zilele de luni, miercuri și vineri se mănâncă bucate fără ulei și nu se bea vin, decât dacă se prăznuiește vreun sfânt mare, trecut în calendar cu cruce neagră.
Uleiul și vinul sunt permise însă marțea și joia. Sâmbăta și duminica, până la 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la pește și preparate din pește.