O alimentație sănătoasă este piatra de temelie a unei stări de sănătate excelente, deci nu este de mirare că neplăcerile în ceea ce privește sănătatea afectează cel mai mult persoanele care nu au un program alimentar echilibrat. Vă prezentăm în continuare o listă cu alimente benefice pentru sănătatea inimii.
Verdețurile proaspete stau la baza unei alimentații sănătoase și promovează buna funcționare a sistemului cardiovascular. Rozmarinul, salvia, oregano și cimbrul conțin foarte mulți antioxidanți, astfel că este recomandat să înlocuiți sarea din alimentație cu aceste ierburi proaspete pentru a vă menține sănătatea inimii. În plus, dacă renunțați la grăsimile nesănătoase și consumați mai multe nuci sau fructe de pădure, veți reduce riscurile apariției unor boli cardiovasculare sau a diabetului și veți constata că tensiunea arterială va scădea, la fel ca și nivelul colesterolului.
O alimentație sănătoasă trebuie să includă fasole neagră – aceasta conține nutrienți și antioxidanți, care reduc tensiunea arterială, și fibre, care ajută la ținerea sub control a colesterolului și a glicemiei. Dacă obișnuiți să gătiți fasole neagră din conserve, ideal este să spălați boabele cu multă apă înainte de a le utiliza pentru a reduce nivelul de sodiu din conservă.
Vinul roșu ajută inima
Consumul moderat de vin roșu poate ajuta inima să se mențină în formă, datorită resveratrolului și catehinei – doi antioxidanți care protejează pereții arterelor. Consumul moderat de alcool duce la creșterea HDL, așa-numitul colesterol bun. Potrivit medicilor, consum moderat înseamnă nu mai mult de un pahar de vin pe zi pentru femei și două pahare pe zi pentru bărbați. Atenție: nu este indicat să combinați alcoolul cu alte medicamente, în special cu aspirina.
Acizi grași omega-3 și ulei de măsline
În topul alimentelor sănătoase pentru inimă se numără somonul și tonul, a căror carne este bogată în acizi grași omega-3, care scad nivelul trigliceridelor, reduc inflamațiile și nivelul tensiunii arteriale. În aceeași categorie mai intră macroul, heringul, sardinele și hamsiile.
Uleiul de măsline de primă presă conține antioxidanți (polifenoli) și grăsimi care ajută la păstrarea sănătății inimii. Când uleiul de măsline extravirgin înlocuiește în alimentație grăsimile saturate precum untul, atunci este de așteptat ca nivelul colesterolului să scadă. În plus, polifenolii contribuie la protecția vaselor de sânge. Când cumpărați ulei de măsline, citiți cu atenție eticheta – aceasta trebuie să indice faptul că uleiul a fost obținut prin presare la rece – și consumați sticla în cel mult șase luni după data la care o deschideți.
Nu vă feriți de nuci și migdale
O mână de miez de nucă pe zi contribuie la reducerea colesterolului și a inflamațiilor de la nivelul arterelor inimii, datorită conținutului bogat de acizi grași omega-3, grăsimi mononesaturate și fibre. La rândul lor, migdalele au un conținut bogat de vitamina E, fibre și grăsimi sănătoase, care reduc LDL-ul (colesterolul rău) și riscul declanșării diabetului. Înlocuind chipsurile sau prăjiturelele cu nucile sau migdalele, veți reuși să reduceți consumul de grăsimi rele și vă veți menține sănătatea inimii.
Cartofii dulci, mai sănătoși decât cei albi
Cartofii dulci sunt mai sănătoși pentru inimă decât „frații” lor albi: cu un index glicemic scăzut și bogați în fibre, vitamina A și licopen, cartofii dulci contribuie din plin la menținerea sănătății inimii.