Alimente miracol din dieta de vară



Alimente miracol din dieta de vară
Alimente miracol din dieta de vară

Întotdeauna înainte de vacanța la mare ne dorim să fim mai ușori și mai supli. Și natura ne pune la dispoziție o sumedenie de bunătăți care ne pot ajuta în acest sens.
Vegetarianismul strict nu este nici pe departe o soluție pe termen lung, însă este foarte utilă și recomandată o mărire a cantităților de fructe, legume, cereale integrale și semințe consumate în această perioadă a anului. Iar prin combinarea acestora cu alte principii nutritive importante, vom obține și o firească scădere în greutate.
Majoritatea alimentelor din plante sunt sărace în calorii și în grăsimi, nu au colesterol și asigură în același timp o hrănire completă a organismului. Consumate proaspete și integrale, acestea nu vor fi surse de ingredienți nocivi, specifici procesării alimentelor.
Este important așadar să consumăm o mare diversitate de legume și fructe colorate pentru a putea beneficia la maxim de efectele lor asupra sănătății. Asta pentru că ele conțin diverse substanțe fitochimice care se combină și se completează reciproc în lupta pentru menținerea stării de sănătate. Este posibil, de exemplu, ca substanțele chimice din grapefruitul roz consumat la micul dejun, să ne protejeze mai bine atunci când se combina cu avocado-ul din salata de la prânz.
Conform studiilor clinice, alimentele descrise în continuare conțin substanțe fitochimice care se dovedesc a fi alegeri excelente din punct de vedere nutrițional. Este recomandat așadar să se consume cât mai des din următoarele alimente:
Broccoli și varză
Aceste legume crucifere stimulează funcțiile ficatului și-l ajută să descompună pesticidele și alte substanțe carcinogene. Aceste fitochimicale reduc riscul în cazul persoanelor susceptibile de cancer de colon.
Morcovi și mango
Alfa și beta carotenii conținuți de aceste legume și fructe portocalii joacă un rol foarte important în prevenirea cancerului, mai ales al celui de plămân, esofag și stomac.
Citrice, mere, roșii
Diverșii compuși flavonoizi, care se găsesc în aceste fructe și legume joacă de asemenea un rol important de antioxidanți și luptători eficienți împotriva cancerului.
Usturoiul și ceapa
Această categorie de legume este bogată în alilsulfide, care ajută la scăderea tensiunii arteriale ridicate, au acțiune antibiotică și previn unele forme de cancer ale stomacului și tractului digestiv.
Grapefruit roz, ardei roșii și tomate
Substanța fitochimică numită licopen este de fapt prezentă în cantități mai mari în aceste alimente chiar și după gătit, ceea ce face ca pasta de tomate sau sucul de roșii să fie cele mai bune surse de licopen (licopenul are efecte pozitive în profilaxia și tratamentul cancerului de plămân și de prostată).
Struguri roșii, căpșuni și afine
Antocianinele din pigmentul natural, care dau culoarea acestor fructe, pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin prevenirea formarii trombilor vasculari. Antocianinele par să ajute de asemenea și la oprirea dezvoltării formațiunilor maligne.
Așadar, prin simpla savurare a acestor „alimente-medicament” avem toate șansele să obținem o formă excelentă, o siluetă superbă și mai ales pregătită pentru plajă.
Sursa: www.eva.ro