Alimentația vegetariană, dăunătoare pentru mediu



Alimentația vegetariană poate fi mai dăunătoare pentru mediul înconjurător decât stilul de viață bazat pe diete alimentare ce conțin carne, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cranfield din Marea Britanie, informează Daily Mail, în ediția online.
Activiștii ecologiști și adepții dietelor vegetariene au insistat vreme de mulți ani, atrăgându-le atenția persoanelor care consumă carne în dietele lor zilnice asupra faptul că industria creșterii animalelor reprezintă o sursă majoră de poluare a atmosferei terestre cu gaze cu efect de seră.
Oamenii de știință au relevat recent însă că renunțarea la produsele din carne nu este o alternativă ecologică așa cum se credea în trecut.
Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Cranfield (Marea Britanie) a relevat faptul că renunțarea la carnea de vită sau de oaie din alimentație, în favoarea produselor substituente importate, precum Tofu și Quorn, conduce la creșterea suprafețelor de terenuri cultivate, favorizând fenomenul de despădurire.
În plus, tehnologiile de producție folosite pentru fabricarea produselor alimentare ce înlocuiesc carnea sunt mari consumatoare de energie, iar produsele finite sunt intens procesate, se afirmă în acest studiu, ce ca fost comandat de World Wide Fund for Nature (WWF).
Donal Murphy-Bokern, unul dintre autorii acestui studiu și fost director al Departamentului pentru Mediu, Alimentație și Agricultură din Marea Britanie, a declarat într-un interviu acordat revistei Times: „Pentru anumite persoane, Tofu și alți substituenți pentru carne simbolizează produse ecologice, însă ele nu merită cu adevărat această «medalie de onoare» pe care anumite persoane le-o acordă”.
La rândul ei, Liz O’Neill, de la Vegetarian Society, a declarat: „Dacă dorești să reduci impactul negativ asupra mediului înconjurător alegând să devii vegetarian, atunci cu siguranță nu este o idee prea bună să te bazezi pe produse alimentare intens procesate”.
Un purtător de cuvânt din partea WWF a ținut să reamintească totuși că industria de creștere a animalelor produce mari cantități de metan, un gaz cu efect de seră mult mai puternic decât dioxidul de carbon.