ALIMENTAȚIA SĂNĂTOASĂ



ALIMENTAȚIA SĂNĂTOASĂ
ALIMENTAȚIA SĂNĂTOASĂ

Alimentația reprezintă domeniul în care se fac cele mai grave erori. Omul modern se hrănește într-un mod nesănătos, mănâncă prost și mult. Așa se face că o persoană din două suferă de exces de greutate (depășirea cu peste 10% a greutății normale). Aceasta are efect nefast asupra sistemului osos, a scheletului și asupra aparatului motor, în special asupra părții inferioare a corpului. Cu cât excesul în greutate este mai mare cu atât crește și procentajul persoanelor care suferă de maladii coronariene (angină pectorală, infarct miocardic, ateroscleroză), sau cu afecțiuni cancerigene, cum ar fi cancerul intestinelor. Statisticile arată că peste 30% dintre obezi mor din cauza bolilor de ficat sau a diabetului. De asemenea obezii pot avea probleme mult mai mari decât cei cu greutate normală în cazul unor intervenții chirurgicale.
Cea mai mare greșeală făcută în domeniul nutriției, privește absorbția excesivă a hidraților de carbon, care sunt lipsiți de valoare nutritivă și care se găsesc în: zahăr, dulciuri, făină, băuturi alcoolice. Acestea sunt transformate de organism în depuneri de grăsimi.
Obezii se află în interiorul unui cerc vicios. Grăsimea nu mai este la modă, iar mass media înfățișează săptămânal o imagine care contravine modului de viață a persoanei obeze. Astfel, aceasta se confruntă, mai mult sau mai puțin, cu un stres psiho-social, iar reacția ei este, în general, să mănânce tot mai mult.
Multe persoane, în special femei, iau medicamente de sinteză pentru slăbit, care au efectul de a le suprima pofta de mâncare, acționând ca un laxativ. Folosirea permanentă a acestor medicamente creează dependență și perturbă metabolismul apei și a sărurilor din organism, provocând edeme, rinichii sunt afectați, se produc tulburări psihice și de ritm cardiac. Au apărut regimurile pe bază de pulberi, care, în prima fază, produc o scădere însemnată în greutate, deoarece organismul pierde multă apă, dar nu scade și grăsimea.
Toate aceste cure de slăbire restrictive au marele dezavantaj că persoana nu învață să-și înlocuiască modul de nutriție nesănătos cu obiceiuri alimentare mai bune, astfel că majoritatea își regăsesc vechea greutate la numai câteva săptămâni de la terminarea regimului, ele fiind mai dezechilibrate decât înainte din acest punct de vedere.
Regimul disociat propune o alternativă blândă și eficace, pe termen lung, în curele radicale și restrictive, care au ca scop scăderea greutății prin prevenirea persoanei de anumite alimente. Aceasta înseamnă că unele alimente se potrivesc mai bine între ele decât altele. Dacã alimentele care nu se potrivesc se consumã împreunã, se produce pentru o scurtă durată o dereglare digestivă, în primul rând balonare, apoi o mărire a organelor digestive.
Digestia are loc mai ușor dacă sucurile gastrice prelucrează un singur fel de alimente. De exemplu, legumele verzi se potrivesc cu carnea, decât cele care conțin amidon, deoarece acestea din urmă se digeră în mediu alcalin, spre deosebire de carne căreia îi trebuie un mediu acid.
Sursa www.terapii-naturiste.com