În afară de rolul lor nutritiv, alimentele pot avea într-adevăr și calități terapeutice. În 1940, cercetătorul american E. Howell descrie substanțele vitale propriu-zise – enzimele. Ele sunt „materia” vie din alimente și purtători vieții din fiecare organism. Există 2 categorii de enzime: endogene (sau fermenți) și exogene sau enzimele propriu-zise. Enzimele exogene optimizează: metabolismul celular, diviziunea celulară și fiecare proces biochimic desfășurat în organism, imprimând fiecărei ființe vii, particularitatea ei specifică. Singura sursă de enzime exogene sunt alimentele crude. Cruditățile cele mai bogate în enzime sunt: germenii de grâu, laptele crud, gălbenușul de ou, vegetalele fragede, embrionii de semințe și sucurile vegetale. Cu cât alimentația noastră conține mai multe enzime, cu atât mai multe vor fi izvoarele de viață care apar în organism. Vitalitatea, optimismul, creșterea performanțele psihice și fizice, precum și apariția celulelor noi sănătoase, viguroase, în locul celor bolnave sau uzate sunt rezultate verificate în timp de toți cutezătorii alimentației naturiste.
Exemplu de meniu – Chifteluțe: 150 g morcov, 150 g pătrunjel și 150 g păstârnac se mixează împreună cu 200 g soia granulată mic, 100 g nucă și 100 g brânză de vaci sau telemea. Se obține o pastă grunjoasă, la care adăugăm 20 g usturoi pisat, 1-2 legături mărar, 1-2 legături pătrunjel, ¼ linguriță nucșoară, 2 lingurițe coriandru, 2 lingurițe curry, 2 lingurițe enibahar, ½ linguriță susan alb și 150 g ceapă de apă tocată și macerată cu sare de mare, boia și puțin ulei presat la rece. Compoziția obținută se porționează sub formă de chifteluțe care se pot tampona cu puțin ulei presat la rece în care s-a amestecat boia. Aspectul final imită perfect chiftelele rumenite pe foc. S-a dovedit că naturiștii au nevoie de mult mai puține proteine de aport decât cei ce mănâncă combinat (și gătit termic), deoarece 2/3 din proteine devin prin fierbere nedigerabile sau sunt distruse coagulându-se.
Alimentația naturistă înseamnă:
– surplus de energie
– mai multă rezistență
– creșterea imuntății
– purificarea sângelui și țesuturilor de reziduri (astfel se pot vindeca: artrita, calculii biliari, ateroscleroza, bolile de inimă, cancerul)
– se accelerează reînnoirea celulelor
– se reglementează activitatea glandulară
– dispar „steluțele vasculare” – chiar și cele mai mici și superficiale vase de sânge sunt curățate de depozite
Astfel merită să încercăm cel puțin de mii de ori schimbarea și optimizarea alimentației.
