Alimentația mamei poate influența sexul viitorului copil



Foto: ZEFA
Foto: ZEFA

Alimentele cu un aport caloric mare consumate de viitoarele mame înainte de conceperea unui copil pot influența sexul bebelușului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în Proceeding of the Royal Society, informează AFP.
„Studiul poate explica de ce proporția de băieți este mai mică în țările dezvoltate, unde numeroase tinere adoptă regimuri alimentare hipocalorice”, a spus Fiona Mathews, de la Universitatea din Exeter.
La studiu au participat 740 de femei însărcinate, originare din Marea Britanie, care au dat informații despre alimentația lor înainte de concepție și în prima parte a sarcinii. Femeile se aflau la prima sarcină și nu cunoșteau sexul bebelușului.
Viitoarele mame au fost împărțite în trei grupuri, în funcție de aportul caloric din momentul concepției. 56% dintre cele care aveau dieta alimentară cea mai bogată din punct de vedere energetic au născut băieți, față de doar 45% dintre cele care au avut aportul caloric cel mai scăzut.
Cercetătorii au mai descoperit o puternică relație între consumul de cereale la micul dejun și conceperea unui băiat. De asemenea, femeile care au avut o alimentație bogată în nutrienți variați (potasiu, calciu, vitaminele C, E și B12) au prezentat mai multe probabilități de a naște un băiat.
În ultimii 40 de ani, în țările industrializate s-a înregistrat o diminuare ușoară, dar constantă a proporției de băieți născuți (o pierdere de aproximativ un bebeluș masculin la 1.000 de nașteri, în fiecare an). Declinul a fost considerat un semnal de alertă, posibil provocat și de expunerea la substanțe toxice.
Totuși, dietele alimentare adoptate de tinerele femei din țările dezvoltate, marcate de o reducere a aportului energetic, ar putea explica acest fenomen, sunt de părere cercetătorii.
Micul dejun tinde să dispară în țările dezvoltate. În Statele Unite, proporția de adulți care iau micul dejun a scăzut de la 86%, în 1965, la 75%, în 1991, au mai spus aceștia.
Specialiștii au avansat ca ipoteză faptul că eliminarea micului dejun prelungește perioada normală de abstinență alimentară nocturnă, scăzând nivelul de glucoză din organism. Potrivit studiilor anterioare efectuate în laborator, un nivel ridicat de glucoză în organism favorizează masculinitatea.