Alimentația japoneză ne-ar putea ajuta să fim zvelți și să trăim 100 de ani



Persoanele care trăiesc în insulele din estul Asiei au cea mai mare speranță de viață – 82.5 ani – și cea mai mare proporție de centenari în populație. Rata obezității este mult mai scăzută, decât în Occident, ca și incidența unor cancere și a bolilor de inimă. Care e secretul?
Iată câteva dintre obiceiurile sănătoase identificate de experții nutriționiști în modul de viață al japonezilor:
Renunțarea la deserturi: japonezii obișnuiesc să încheie masa cu un fruct sau un ceai verde, în loc de o prăjitură. Dulciurile sunt consumate, eventual, la o altă masă, după-amiaza, cu o cafea, iar porțiile sunt mai mici decât în Occident. Japonezii consumă, în medie, 48.8 g de zahăr pe zi, în vreme ce britanicii, de pildă, ingeră 100.4 g zilnic, arată datele Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.
Consumul de alge marine: acestea conțin antioxidanți care pot ajuta la pierderea în greutate. Oamenii de știință de la Universitatea Newcastle au arătat că alginatul, un compus extras din alge, împiedică în bună măsură absorbția grăsimilor alimentare de către organism.
„Hara hachi bu”: este practica japoneză de a mânca nu până la saturație, ci „până te simți sătul în proporție de opt zecimi”. Dacă te oprești din mâncat cu puțin timp înainte de a te simți sătul și aștepți cca. 20 de minute (timp în care semnalul de la receptorii din intestin ajunge la centrii sațietății din creier, comunicând că a fost ingerată deja destulă mâncare) vei obține senzația de sațietate fără a mai avea nevoie de ultimele îmbucături; astfel, vei mânca mai puțin. O ușoară restricție calorică este asociată nu numai cu o siluetă mai zveltă, ci și cu o viață mai lungă.
Porții mai mici, pe farfurii mai mici: datorită acestui fel de mânca, japonezii consumă cu 10% mai puține calorii zilnic decât britanicii, spune Naomi Moriyama, autoarea cărții Japanese Women Don’t Get Old Or Fat.
Pește: preparatele din pește marin sunt o sursă bună de acizi omega 3, importanți pentru sănătatea inimii și a creierului. Japonezii consumă zilnic 80-100 g de pește, ceea ce ar explica de ce au niveluri de colesterol mai scăzute decât vesticii Totuși, dacă mâncați preparate din pește crud, cum este sushi, nu le scăldați în sos de soia, deoarece acesta este foarte sărat și veți ingera astfel prea multă sare, avertizează dr. Craig Wilcox, un gerontolog care lucrează în cadrul Okinawa Research Center for Longevity Science.
Mersul pe jos: deoarece a merge cu mașina reprezintă o opțiune costisitoare în Japonia, mulți japonezi merg pe jos sau folosesc transportul în comun. Japonezii merg mai mult pe jos și petrec mult mai puțin timp în mașini, comparativ cu occidentalii.
Echilibrul în viață: mulți japonezi practică tai chi – o artă marțială chineză ce combină respirația profundă cu mișcări lente -, în grup, în parcuri. Este o activitate bună pentru vârstnici, deoarece nu solicită foarte mult articulațiile. Tai chi îmbunătățește echilibrul în mers și bunăstarea psihică.
Bacteriile din alimente: japonezii consumă în mod tradițional legume murate, fermentate; acestea conțin acid lactic și stimulează proliferarea bacteriilor „bune” din intestin, care ajută la buna funcționare a sistemului imunitar.
Soia: spre deosebire de femeile occidentale, femeile japoneze nu prea suferă de „bufeuri”, sau „valuri de căldură” – unul dintre simptomele cele mai neplăcute ale premenopauzei. Unii specialiști sugerează că lipsa bufeurilor s-ar datora consumului ridicat de soia; aceasta conține izoflavone, care imită efectul estrogenilor, hormoni sexuali feminini. Nivelul estrogenilor scade la menopauză, iar aceste fluctuații hormonale ar produce simptome dezagreabile, printre care valurile de căldură. Un studiu publicat în 2012 (în jurnalul Menopause) arăta că două porții de soia – de exemplu, sub formă de tofu – pe zi ar reduce severitatea acestor simptome. Specialiștii nu recomandă chifteluțele de soia sau alte asemenea preparate, ci tofu și alte alimente din soia fermentată, care sunt mult mai ușor de digerat .
Analize anuale: japonezii sunt îndemnați să își facă în fiecare an un examen medical, să mănânce sănătos, să exerseze regulat și să își asculte organismul – cu alte cuvinte, să fie singuri responsabili de sănătatea lor, mai ales pe măsură ce îmbătrânesc, pentru a nu deveni o povară pentru ceilalți, explică dr. Wilcox.
Sursa: Mail Online



Recomandări