Cum ne hrănim la venirea iernii? – iată o problemă care a fost luată destul de puțin în discuție pînă acum, deși are o importanță capitală pentru starea de sănătate a organismului. Ați observat, de pildă, că atunci cînd este frig vă potoliți foamea mai greu? Ei bine, această foame mărită este cauzată de faptul că organismul se adaptează spontan condițiilor atmosferice, care-i solicită să consume mai multe calorii pentru păstrarea echilibrului termic și, ca urmare, cere hrana mai consistentă. De altfel, cei care omit frecvent să mănînce, care manîncă pe apucate sau care nu se alimentează corect au probleme mari de sănătate în timpul iernii.
Pentru a fi în acord cu tendințele naturale ale organismului, este bine ca modul de a ne hrăni să respecte cîteva reguli.
1. Hraniți-vă regulat – în țările nordice există obiceiuri alimentare special făcute să protejeze organismul la frig și să-l întărească împotriva infecțiilor. Unul dintre acestea este ca mesele să nu fie foarte abundente, dar dese și pe cît posibil calde. Medicii, la rîndul lor, au observat că hrănirea frecventă, la ore fixe și, important, cu cantități mici de alimente, permite o reglare armonioasă a greutății corporale în sensul pe care-l dorim, permițîndu-ne să ne „jucăm cu kilogramele” fără efort (greutatea corporală este foarte importantă în raport cu imunitatea. Un exces, dar și un deficit de masă corporală sînt de cele mai multe ori asociate cu o rezistență mult mai slabă în fața bolilor).
2. Mai multe calorii – cititorii „Clubului rețetelor de slăbit” s-ar putea să fie puțin contrariați de acest îndemn, care este totuși în perfect acord cu acest sezon. Dacă atunci cînd ținem un post terapeutic regimurile de înfometare sînt un mijloc excelent, înfometarea excesivă în acest sezon nu este de dorit, pentru că atrage după sine o împuținare a resurselor vitale ale organismului, ceea ce automat va duce la slăbirea imunității. Totuși, acest îndemn nu înseamnă culoare verde la consumul de slănină și cîrnați, ci mai degrabă este o sugestie de a descoperi alimente naturale foarte sănătoase, bogate în vitamine și minerale, care să aducă un surplus de energie. Nucile, susanul, arahidele și alunele neprăjite, de exemplu, sînt de aproape două ori mai puternice din punct de vedere caloric decît carnea. În aceeași categorie intră și semințele de floarea-soarelui, de dovleac (care sînt un elixir de sănătate), măslinele negre, soia, polenul de albine. Consumați zilnic aceste alimente, de preferință la sfîrșitul mesei, însă cu măsură, pentru cei cu tendință spre supragreutate, ele fiind niște mici bombe calorice.
3. Asigurați-vă că aveți în alimentație suficienți „agenți de curățare” a organismului – dacă ajungem să consumăm alimente ceva mai abundente și cu valoare calorică ridicată, trebuie să ne asigurăm și de faptul că reziduurile vor fi prompt eliminate din organism. Este foarte indicată introducerea în alimentație a produselor bogate în fibre, care, după cum este știut, curăță tubul digestiv, reglează glicemia și nivelul colesterolului, scad greutatea corporala, acționînd în mod reflex extrem de favorabil asupra imunității. Se vor consuma în stare crudă, deci neprelucrate termic, cantități cît mai mari de salată verde, varză, rădăcină de morcov și pătrunjel, rădăcină de țelină, gulii, sfeclă roșie, ridiche neagră. Cei cu tendință spre constipație vor consuma zilnic tărîțe de grîu macerate în apă (3 linguri de tărîțe se lasă la macerat de seara pînă dimineața într-un pahar de apă). De altfel, la un anumit moment, organismul cere singur aceste alimente, care sînt esențiale pentru menținerea echilibrului său. Totul este să știm să-i ascultăm vocea.
4. Atenție la alimentele care perturbă imunitatea – mecanismele prin care alimentele suprarafinate și aditivii sintetici afectează starea de sănătate sînt prea complexe pentru a le detalia în cadrul acestui articol. De aceea, cea mai bună probă pentru a verifica aceste informații este pur și simplu să nu mai consumați vreme de două luni (minimum) alimentele din lista care urmează, verificînd apoi efectul acestei renunțări asupra stării dumneavoastră. de sănătate și de tonus interior. Iată care sînt alimentele prohibite pentru cei care au deja probleme cu imunitatea: zahărul și produsele care-l conțin, margarină, alimentele cu conservanți sintetici, alcoolul (mai ales în „doze” repetate, zilnice), produsele de cofetărie și sucurile cu conservanți și aromatizanți sintetici, în general produsele suprarafinate, obținute pe cale industrială.
Acest articol a fost preluat din Formula As.