Alimentația compulsivă activează aceleași mecanisme cerebrale ca în cazul dependenței de droguri, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Scripps Research Institute din statul american Florida, publicat în revista Nature Neuroscience, informează AFP.
Studiul, coordonat de Paul Johnson și Paul Kenny, a demonstrat, în urma unor teste efectuate pe șoareci, că apariția obezității coincide cu deteriorarea progresivă a echilibrului chimic din creier din circuitul recompensei (denumit și centrul plăcerilor), implicat în apariția dependențelor.
Cercetătorii au oferit în mod regulat șoarecilor de laborator hrană cu un conținut caloric ridicat (șuncă, cârnați, prăjituri și ciocolată), în plus față de hrana lor obișnuită, considerată mai sănătoasă, dar mai puțin apetisantă. Animalele au dezvoltat rapid obiceiul de a se supraalimenta în mod compulsiv, consumând mai mult hrană bogată în grăsimi și cu un conținut caloric ridicat (junk food) până au devenit obezi.
În paralel, circuitul recompensei din creierele lor răspundea din ce în ce mai puțin la stimuli, această modificare fiind asemănătoare celor care se produc în creierele consumatorilor de cocaină sau de heroină.
Oamenii de știință consideră că aceste rezultate confirmă faptul că alimentația bogată în grăsimi, zahăr, sare – junk food – creează dependență.
Șoarecilor de laborator li s-a creat reflexul de a se teme de șocuri electrice la vederea unei lumini roșii. În timp ce șoarecii cu un regim alimentar obișnuit se opreau din mâncat la aprinderea luminii roșii, cei deveniți obezi, obișnuiți cu o hrană bogată caloric, continuau să mănânce.
„În studiul nostru, animalele testate și-au pierdut complet controlul asupra comportamentului lor alimentar, acesta fiind primul semn al dependenței. Ei continuau să se supraalimenteze chiar și atunci când anticipau șocul electric, ceea ce demonstrează cât de mult erau motivați să consume acea hrană apetisantă”, a declarat profesorul Paul Kenny.
În plus, cercetătorii au descoperit că șoarecii obezi prezentau o concentrație redusă de receptori de dopamină, o substanță chimică eliberată în creier în urma unor experiențe agreabile precum hrana delicioasă, activitatea sexuală și drogurile.
Același fenomen a fost remarcat și în cazul oamenilor dependenți de droguri.
Studiul a făcut obiectul unei prezentări preliminare în octombrie 2009, cu ocazia unei conferințe organizate la Chicago de Society for Neuroscience.