Algele sunt plante monocelulare, deci microscopice, sau pluricelulare și populează bazinele acvatice de orice fel. Mai există și bacteriile fotositetizante, dar acestea nu-s utilizabile practic, pentru că se cultivă foarte greu.
Algele marine sunt organisme complete și autonome prin fotosinteza lor. De aceea, în masa lor se acumulează selectiv, din apa mării, foarte multe elemente chimice în forme organice ușor asimilabile de către organismul uman: fosfor, sulf, magneziu, potasiu, fier și altele. Toate aceste elemente SUNT necesare ca factori activi în componența vitaminelor (de exemplu vitamina B12 cu cobalt) sau intră în felurite enzime. Algele mai conțin și cele mai importante vitamine: A, B, D1, D2, B12, E, K, F, PP.
Pentru sinteza de proteine, algele conțin toți aminoacizii, inclusiv pe cei esențiali (care se găsesc numai în corpul animalelor), fie în compoziția proteinelor lor, fie liberi și preluați imediat în proteosinteza din corpul nostru. Algele mai conțin glucide și lipide de mare folos pentru hrana noastră. Conțin chiar și substanțe antibiotice. Alga Cystosyra, abundentă în Marea Neagră, conține mult iod, care combate bolile glandei tiroide și reglează creșterea și metabolismul organismului uman.
Ca efecte terapeutice, folosul algelor marine se resimte prin combaterea anemiilor, asteniilor, tulburărilor glandelor (nu numai ale tiroidei), a afecțiunilor cardiace, arterosclerozei, a unor afecțiuni pulmonare, a tulburărilor circulatorii.
Ca și legumele, algele pot fi considerate alimente-medicament. Cea mai cunoscută algă marină „verde-albăstruie”, intens recomandată și utilizată în terapie este Spirulina, deja consacrată ca medicament.
Sursa: www.evenimentul.ro
